UŽAS JEDAN: Gej otac posvojio bebu pa je mučio do smrti…

0
1669

Metju Skali Hiks (Matthew Scully-Hicks), 31-godišnjak iz Velike Britanije proglašen je krivim za ubistvo 18-mjesečne bebe nakon što su prošle samo dvije sedmice otkako su je on i njegov partner službeno usvojili, piše BBC.

Prošle godine, 25. maja, nazvao je hitnu službu i kazao da ju je našao kako leži bez svijesti na podu, no porota mu nije povjerovala.

Patalog Stiven Lidbeter (Stephen Leadbetter) je kazao kako je beba naočigled bila konstantno mučena, te je utvrdio kako je zadobila ozbiljnu poredu glave što je dovelo do smrti.

Snimka mozga pokazala je da je malena Elzi (Elsie) imala krvarenje u mozgu, a obdukcija je pokazala kako je imala i slomljena rebra, napuklu bedrenu kost i napuklu lobanju.

Također, imala je krvarenje u mrežnici, i to na oba oka, što je povezano s traumom koju je doživjela. Njen usvojitelj navodno ju je tresao, a potom je snažno bacio na pod.

Nekoliko mjeseci prije njene smrti, Skali Hiks kazao je svom suprugu i zdravstvenom radniku koji ih je došao posjetiti da je Elzi modricu na licu i slomljenu nogu zaradila trčkarajući oko kuće.

No liječnik koji je pregledao Elzi nakon smrti, kazao je kako se iskaz njenog staratelja ne poklapa s njenim ozljedama.

Samo tri mjeseca prije nego što je Elzi umrla, Skali Hiks je nazvao 999 i kazao da je djevojčica pala niz stepenice, nakon što su se zaštitna vrata na vrhu slučajno otvorila kada se na njih naslonila.

Hitnu je ponovno nazvao 25. maja, te im kazao kako je djevojčici promijenio pelenu, otišao iz sobe, a kada se nekoliko minuta kasnije vratio, nije reagirala.

– Približio sam joj se i zazvao ju, no nije se odazvala. Sagnuo sam se da je prodrmam no ni tad nije bilo odgovora, pa sam nazvao Hitnu – kazao je poroti i pojasnio im kako je nastavio s oživljavanjem sve dok je nije preuzela policija i odvela je u bolnicu.

Elzi je umrla četiri dana kasnije u bolnici u Kardifu nakon što su liječnici utvrdili kako je ne mogu spasiti.

Tokom suđenja porota je čula kako je Skali Hiks poslao sms poruke svom suprugu Kregu (Craig) u kojima je pisalo kako se muči s Elzi koja je “Sotona u obliku bebe” i “psiho”.

Susjedi su pak na sudu kazali kako su čuli da Skali Hiks viče i psuje na bebu.

Sve vrijeme on je bez ikakvih emocija slušao suđenje i dočekao presudu.

– Njegovo ponašanje 25. maja bilo je samo kulminacija nasilja prema nemoćnom djetetu – bebi koju je trebao voljeti i štititi, a koju je umjesto toga napadao, zlostavljao i naposljetku ubio – kazao je tužitelj.

S istragom se suočavaju i socijalne službe kako bi se utvrdilo je li u njihovom radu bilo propusta, i jesu li mogli spasiti bebu. Naime, socijalna služba posjetila je par čak 13 puta i nijednom nisu reagirali, uprkos tome što je imala slomljenu nogu nakon što je “pala niz stepenice“.

Iz službe za posvajanje kazali su kako je slučaj tragičan i ekstremno rijedak, a isto je izjavila i policija.

– Ovaj slučaj ostavio je velik trag na javnosti, uključujući brojne profesionalce koji su bili uključeni u brigu za to dijete. Želim im svima zahvaliti, kao i brojnim svjedocima koji su sudjelovali u istrazi. Ovo je ekstremno rijedak slučaj i jeziv splet okolnosti. Mi kao policija i dalje poštujemo i cijenimo ulogu koju posvojitelji imaju u našem društvu – zaključio je detektiv Stjuaer Vels (Stuart Wales).

Nakon četiri sedmice suđenja Metjuu Skali Hiksu presudu za ubistvo usvojene bebe sud će izreći u utorak.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORjutarnji.hr