ARHEOLOZI OSTALI SKAMENJENI: Otvoren misteriozni sarkofag star 2.000 godina: Iz mutne vode se širi nepodnošljiv smrad, a ono što je izronilo sablaznilo je arheologe (FOTO)

0
2789

Građevinski radnici nedavno su sasvim slučajno otkrili sarkofag od crnog granita, star oko 2.000 godina i to na gradilištu stambene zgrade u Aleksandriji

U Aleksandriji je nedavno pronađen drevni sarkofag napravljen od crnog granita, za koji se verovalo da čuva ostatke Aleksandra Velikog, ali egipatski arheolozi u četvrtak su odbacili tu mogućnost, jer je nakon otvaranja utvrđeno da se unutra nalaze ostaci troje ljudi.

Egipatsko Ministarstvo antikviteta imenovalo je odbor arheologa da otvori relikviju, koja je otkrivena na gradilištu. Kako su naveli arheolozi, u sarkofagu su pronađena tri skeleta u crveno-braon vodi, koja je širila nepodnošljiv smrad.

– Našli smo kosti tri osobe, u onome što izgleda kao porodično sahranjivanje… Nažalost, mumije unutra nisu bile u najboljem stanju, pa su ostale samo kosti – rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog veća za antikvitete.

Građevinski radnici nedavno su sasvim slučajno otkrili sarkofag od crnog granita, star oko 2.000 godina i to na gradilištu stambene zgrade u Aleksandriji.

Ipak, grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine pre nove ere u Babilonu, i dalje ostaje tajna.

Sarkofag iz Aleksandrije posljednji je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima su i 4.400 godina star grob u Gizi i drevna nekropola u Minji, južno od Kaira.

IZVORtelegraf.rs