CYBER NASILJE: Ask.fm nakon samoubistva dva tinejdžera pod pritiskom (VIDEO)

0
274

Na društvenoj mreži Ask.fm možete anonimno postavljati pitanja i komentarisati. Nakon što su dva tinejdžera izvršila samoubistvo zbog cyber-nasilja, prvi oglašivači su odustali od Ask.fm-a.

ask.fmAsk.fm trenutno ima preko 65 miliona korisnika i neprestano raste. Servis dolazi iz Latvije i po prvi put dobija negativnu stranu: 14-godišnja djevojka iz Engleske je prije sedam dana izvršila samoubistvo, nakon što su je brutalno maltretirali na popularnoj platformi. Mjesecima su dolazili anonimni komentari da se “ubije” ili da “popije izbjeljivač”, kažu njezini roditelji.

Za razliku od drugih društvenih mreža, na Ask.fm možete anonimno komentarisati i postavljati pitanja. Zbog nedostatka društvene kontrole, usluga je masovno u kritici. Čak je britanski premijer David Cameron intervenirao u raspravi: On je pozvao roditelje i ostale web korisnike da bojkotuju usluge kao što je Ask.fm. Takođe je razmotrio načine na koje država može spriječiti ovakve tragedije u budućnosti. U Aprilu je 15-godišnji mladić počinio samoubistvo pod sličnim okolnostima.

Osnivači Ask.fm-a Mark i Ilja Terebin su u otvorenom pismu naglasili da Ask.fm dopušta anonimne komentare, ali da se preko IP adrese jednostavno može utvrditi porijeklo komentara. Oni će vlastima predati sve relevantne podatke u vezi sa samoubistvom Hannah Smith. Oglašivači kao što je McDonalds, eBay i British Airways su najavili, da se neće više oglašavati na Ask.fm-u.

Loading...

Komentari na članak: