DJEVOJČICA ROĐENA BEZ KAPI KRVI: Pročitajte šta se nakon toga dešavalo….

0
275

Misi Vignes iz grada Tramorea u Irskoj rođena je šest nedjelja ranije, u septembru 2009. godine.

Rođena je bez kapi krvi u tijelu, a nivo hemoglobina bio je nula.
Petogodišnja Misi Vignes iz grada Tramorea u Irskoj krenula je ovih dana u školu, iako nakon njenog rođenja niko nije očekivao takvo čudo jer je djevojčica rođena bez kapi krvi u organizmu.

“Čudesna” Misi, kako je nazivaju irski i britanski mediji, rođena je šest nedjelja prerano u septembru 2009. godine. Odmah nakon porođaja, prisjeća se Misina majka Ema Vignes (31), djevojčicu su prevezli na odeljenje intenzivne njege, prenose Novosti.

”U početku mi niko nije govorio šta se dešava. Nisam imala prilike ni da je vidim nakon porođaja, tako su je brzo odnijeli od mene. Sestre su se trudile da me izvještavaju kako je moja djevojčica, ali svi su bili vrlo neraspoloženi i ozbiljnih lica”, kaže Ema koja je tegobe počela da osjeća u 34. nedjelji trudnoće.

Kaže da je osjetila čudnu nadutost, a beba je prestala da se miče.

beba

Nakon porođaja Ema je brzo saznala šokantnu činjenicu. Misi je rođena bez kapi krvi u tijelu, a nivo hemoglobina u njenom organizmu bila je nula. Umjesto krvi imala je samo krvnu plazmu. Ljekari su rekli da je riječ o medicinskom fenomenu i da je sva krv iz malene Misi prešla u njenu majku.

Šef intenzivne neonatologije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, dr Snježana Gverić Ahmetašević, kaže da je ovdje bila riječ o takozvanom sindromu fetalne transfuzije eritrocita u majku.

To je situacija kad dete gubi krv koja odlazi u majku. Može se dogoditi iznenada, ali i hronično, kroz duže vrijeme. Ako je gubitak krvi iznenadan, dijete se rađa u šoku i može imati teška oštećenja”, kaže dr Gverić Ahmetašević te dodaje kako medicina i nauka još ne znaju uzrok ovakvog sindroma.

Takvi slučajevi su izuzetno rijetki, a u Petrovoj bolnici su, kaže dr Gverić Ahmetašević, u poslednje dve godine imali dva slučaja da je krv dijeteta prešla u majku. Kod jednog dijeteta nivo hemoglobina bio je ispod 10, a normalno je 140. Ipak, ono se oporavilo i sad je dobro.

Slučaj male Misi nevjerovatan je po tome što ona nakon rođenja uopšte nije imala hemoglobin, a to što je preživjela dr Gverić Ahmetašević naziva čudom.

Već kad je hemoglobin na nivou 120 daje se transfuzija. Pretpostavlja se da taj sindrom uzrokuje neki poremećaj u posteljici”, kaže dr Gverić Ahmetašević.

Malena Misi iz Irske je tokom dvije nedelje poslije rođenja primala transfuziju, a ljekari su predviđali da će posljedica njenog specifičnog stanja biti oštećenje mozga. Ipak, hrabra i uporna djevojčica sve je iznenadila. Iz bolnice su je otpustili kući za Božić 2009, a danas, pet godina poslije, nema baš nikakvih posljedica. Majka djevojčice kaže kako, prema njenim saznanjima, ovakav slučaj nije zabilježen nigdje u svijetu.

Misi je bila tema brojnih medicinskih časopisa i predavanja, a i danas mnogi ljekari u bolnici pitaju za nju. S obzirom na sve što su prošli, roditelji malene Misi ne planiraju prinovu.

Majka djevojčice kaže kako ljekari pretpostavljaju da su se membrane još u maternici trljale jedna o drugu, a što je prouzrokovalo rupturu i kasnije oticanje Misine krvi u organizam majke. Ipak, niko sa sigurnošću ne zna je li baš to bio uzrok problema kod djevojčice.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: novosti