DVIJE SEDMICE JELI SU SAMO ORGANSKU HRANU: Rezultati će vas zapanjiti

0
67

Švedska obitelj je dva tjedna jela isključivo organsku hranu koja nije špricana pesticidima, a nakon toga znatno se smanjila razina kemikalija u njihovom urinu

rezultati-organ

Današnja prehrana temelji se na namirnicama koje su tretirane pesticidima te obogaćene raznim aditivima, a iako je opće poznato kako to šteti zdravlju – rijetko se spominje u kojoj je to mjeri. Švedski lanac supermarketa Coop je u suradnji sa Švedskim institutom za istraživanje okoliša proveo zanimljiv eksperiment, piše Shootonline.

Jednoj su švedskoj obitelji s tipičnom prehranom potpuno zamijenili jelovnik – pa su dva tjedna jeli isključivo namirnice organskog podrijetla, bez dodanih kemikalija. Kako bi izmjerili efekt, testirali su im urin prije i poslije pokusa, a rezultati su bili frapantni – razina kemikalija u njihovom urinu se drastično smanjila.

Iako proizvođači hrane nerado govore o utjecaju pesticida i aditiva u hrani na zdravlje ljudi te se pravdaju studijama koje pokazuju da mala količina kemikalija nije štetna za tijelo, znanstvenici često govore kako problem nije u jednom obroku, već dugoročnom gomilanju takvih spojeva u tijelu, što sigurno dovodi do raznih bolesti.

Već za par dana isključivo organske hrane tijelo se čisti od takvih kemikalija, što je bio i cilj studije koja želi propagirati zdraviji način prehrane. No, u brojnim zemljama poput Hrvatske, najveća prepreka boljem odabiru hrane je i viša cijena koju organski proizvodi imaju. Dugoročno, pitanje je kolika je cijena zdravlja?

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: 24sata