Razlog je veliki broj zahtjeva za odobravanje azila u zemljama EU-a

Šest zemalja članica Evropske unije zatražilo je da se, u slučaju zloupotrebe, državama Zapadnog Balkana ukine bezvizni režim koji podrazumijeva slobodu putovanja u zemlje Shengen zone, saopćio je glasnogovornik evropske povjerenice za unutrašnje poslove Cecilie Malmstrom Michele Cercone.

Zahtjev koji su podnijele Njemačka, Francuska, Holandija, Belgija, Austrija i Luksemburg će biti razmatran 25. oktobra na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU-a.

“Bezvizni režim je velika nagrada za te zemlje, ali istovremeno i odgovornost kako za vlade tih država tako i za njihove građane”, kazao je Cercone.

Napomenuo je da je šest članica EU-a zatražilo uvođenje mogućnosti ukidanja bezvizng režima u slučajevima zloupotrebe, nakon što je utvrđeno kako je veliki broj građana zemlaja Zapadnog Balkana zatražilo azil u zemljama EU-a. Cercone je kazao da su pomenuti zahtjevi za azil u većini slučajeva neosnovani, jer se temelje na tvrdnjama o teškim ekonomskim uvjetima života u matičnim zemljama.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Njemačke Hans-Peter Friedrich napomenuo je da je u posljednjih nekoliko mjeseci veliki broj građana Srbije i Makedonije podnio zahtjev za azil. On je naglasio kako je neprihvatljivo da građani Zapadnog Balkana neosnovanao traže azil u zemaljama EU-a.