Praznici još nisu gotovi, a neki od vas već primećuju posledice višednevnog prejedanja i premalo kretanja. Evo nekoliko proverenih saveta kako da ponovo uđete u omiljene pantalone ili haljinu


Praznici još nisu gotovi, a neki od vas već primećuju posledice višednevnog prejedanja i premalo kretanja. Omiljene pantalone sve teže zakopčavate, rupa na kaišu preko noći postala je neodgovarajuća i svečano obećavate sebi da više nikada nećete biti nemarni prema sopstvenom telu i izgledu. Kako bilo, šteta je već učinjena, pa je neophodno da se što pre otrgnete od tromog načina života i da povedete računa o ishrani i fizičkoj kondiciji.

* Ako ste pomislili da je za višak kilograma odgovorno pečenje, samo delimično ste u pravu. Naime, mesa ne biste smeli da se odreknete, naročito pilećeg i ćurećeg, jer je ono bogato proteinima, proteini su zaslužni za izgradnju mišića, a mišići za sagorevanje kalorija.

* Po povratku na posao prisetite se da nije dobro jesti za radnim stolom, jer na taj način dnevno pojedemo i 250 kalorija više. Isto se događa i kada jedemo dok nešto čitamo ili gledamo TV, jer tada nismo svesni koliko hrane unesemo u organizam.

* Kada jedete kod kuće ili u restoranu, između zalogaja odložite pribor za jelo. Prvo sažvaćite unetu hranu, progutajte je, pa tek onda počnite da sečete naredni zalogaj. Na taj način telu dajete vremena da oseti sitost i izbegavate zamku prejedanja.

* Da biste sagoreli više masti, jogurt ili kafu posipajte cimetom u prahu. Dovoljno je pola kašičice ovog začina dnevno. Tako ćete izbalansirati količinu šećera u krvi i pospešiti topljenje masti.


* Vežbanje se podrazumeva, a naročito jutarnje. Jedna od najdelotvornijih vežbi za struk jesu trbušnjaci u stranu, odnosno približavanje levog lakta i desnog kolena i obrnuto. Na taj način angažujemo veliku grupu mišića i sagorevamo popriličan broj kalorija. Dobro je i skakanje u stranu. Stanite i ruke savijte u laktovima tako da se dlanovi nalaze neposredno ispod brade, odnosno u visini ramena. Sada počnite da skačete prvo u levu, pa u desnu stranu i tako barem 20 puta, bez prestanka. Pauzirajte, pa uradite još jednu seriju. Efikasnom se pokazala i naredna vežba: sedite na pod i savijte noge u kolenima, tako da butine i gornji deo tela prave ugao od 90 stepeni. Ruke su savijene u laktovima i u položaju kao da ćete da boksujete. Pomerajte gornji deo tela u levu pa u desnu stranu, nastojeći da donji deo tela pritom bude statičan. Ponovite više puta. Struk ćete stanjiti i oblikovati i narednom vežbom – lezite na pod, ruke raširite pored tela, u visini ramena, tako da dlanovi budu na podu. Noge savijte u kolenima i podignite. Listovi treba da budu paralelni sa podom. Ne spuštajući noge, savijte ih prvo u levu stranu dok gotovo ne dodirnu pod, pa u desnu i to što više puta možete.