Sočiva koja nisu čista predstavljaju rizik za pojavu zapaljenja rožnjače, još je veća opasnost kada se sočiva uopšte ne vade iz oka.

sociva

Iako zvuči kao urbani mit, studentkinja iz Tajvana Lian Kao oslepila je jer nije vadila kontaktna sočiva šest mjeseci.

Prostor između kontaktnog sočiva i oka pogoduje razmnožavanju mikroorganizmima koji ne vole kiseonik, a hrane se rožnjačom. Posle šest mjeseci ne uklanjanja sočiva, ameba Acanthamoeba se nastanila u oku ove Tajvanćanke, prenosi portal iflscience.com.

Ova ameba se ne hrani direktno ljudskim tkivom već bakterijama. Kao je na rožnjači imala infekciju bakterijama koja je poslužila kao hrana ovoj amebi koja je u njenom oku oformila koloniju. Zatim je ameba ušla u oči kako bi došla i do bakterija koje žive u njima.

Zapaljenje rožnjače, kako se naziva bolest, može nastati zbog nedovoljnog čišćenja sočiva. Dok sočiva koja nisu čista predstavljaju rizik, još je veća opasnost kada se sočiva ne vade iz oka. Kao je šest meseci spavala i plivala sa njima. U bazenima su često prisutne Acanthamoebe, što je još više doprinelo infekciji.

Nedostatak kiseonika može da uništi površinu epitijela, stvarajući male rane koje bakterije mogu lako da zaraze, odakle se šire po oku i stvaraju savršeno plodno tlo – kaže oftamolog dr Wu Jian-Liang. Ona dodaje da transplantacija rožnjače ponekada može popraviti oštećenje, ali uspjeh nije čest jer je infekciju jako teško zaliječiti.

Zapaljenje rožnjače izaziva bol, crvenilo oka i pomućen vid. Ipak, ono ne izaziva jak bol pa se ljudi ljekaru jave kada je već kasno. Kao važan vid zaštite savjetuje se pranje ruku prije vađenja sočiva.