Da li patite od degenerativne bolesti? Da li su vam rekli da je “sve to samo u vašoj glavi”? To možda i nije tako daleko od istine… jer se uzrok vaše bolesti nalazi u vašim ustima.

Postoji uobičajena stomatološka procedura za koju će vam svaki zubar reći da je potpuno bezbjedna iako naučnici upozaravaju o njenim opasnostima više od 100 godina.

Kakva stomatološka procedura je u pitanju?

U pitanju je vađenje živca. Na milione ovih operacija se sprovede svake godine.

Zubi kojima su izvađeni živci su u suštini “mrtvi” zubi koji mogu postati utočište za visoko toksične anaerobne bakterije. One pod određenim uslovima mogu da dospiju u vaš krvotok i uzrokuju brojna ozbiljna medicinska stanja.

Mnogi od ovih toksičnih zuba mogu djelovati potpuno zdravo godinama, zbog čega je teško otkriti porijeklo sistemske bolesti.

Nažalost, mnogi zubari zanemaruju ozbiljne rizike kojima izlažu svoje pacijente prilikom ovih procedura. Ipak, jedan od zubara je taj koji je otkrio vezu između procedure vađenja živaca i sistemskih bolesti. On se danas smatra jednim od najboljih zubara svog vremena.

Veston A. Prajs: Najbolji zubar na svijetu

Mnogi zubari bi trebalo da se upoznaju sa radom dr Vestona Prajsa. Nažalost, njegov rad se i dalje suzbija od strane medicinskih i stomatoloških stručnjaka.

Dr Prajs je putovao svijetom proučavajući zube, kosti i ishranu raznih domorodačkih stanovništava koji ne uživaju u “blagodetima” moderne hrane. Prajs je oko 1900. godine pokušavao da izliječi infekcije živaca i postao je sumnjičav kad je shvatio da živci ostaju inficirani uprkos njihovom tretmanu. On je jednog dana predložio ženi, koja je bila vezana za kolica šest godina, da izvadi zub, iako se on činio u redu.

Ona se složila, a on je izvadio njen zub i implantirao je pod kožu zeca. Zec je razvio isti artritis koji je mučio ženu i uginuo od infekcije 10 dana kasnije. Međutim, žena se oporavila i počela je da hoda i bez korištenja štapa.

Prajs je otkrio da je mehanički nemoguće sterilisati zub kome je izvađen živac.

On je zatim dokazao da mnoge hronične degenerativne bolesti potiču od inficiranih zuba bez živaca, od čega su najčešće srčane i cirkulatorne bolesti. On je otkrio jaku povezanost između zuba sa izvađenim živcima i bolestima zglobova, mozga i nervnog sistema.

Dr Prajs je zatim napisao dvije odlične knjige 1922. godine o svom istraživanju. Nažalost, njegov rad je bio zataškavan 70 godina unazad dok Džordž Majnig konačno nije razotkrio istinu.

Nastavak na sljedećoj stranici …