PET ili PETE
PET je najčešće korištena plastika u proizvodnji. Namijenjena je samo za JEDNU upotrebu; ponovna upotreba povećava rizik od razvoja bakterija. Ove boce mogu oslobađati teške metale i hemikalije koje utiču na hormonski razvoj.

HDP ili HDPE
HDPE plastika je kruta plastika, koju većina stručnjaka smatra “najzdravijom” i najsigurnijom, te preporučuje kupovinu vode u flašama od ove plastike jer je voda u njima najčišća .

PVC ili 3V
Ovo je mekana i fleksibilna plastika, koja oslobađa toksina štetna za hormone, pa stručnjaci preporučuju alternativu, ukoliko je možete pronaći.

LDPE
Ova plastika se ne koristi za vodu, iako ne oslobađa otrovne hemikalije u nju. Nije pametno kupovati hranu zapakovanu u ovakvu plastiku jer, pored hrane, možemo pojesti i neke vrlo opasne hemikalije nastale zbog LDPE plastike.

PP
Bijela ili poluprovidna plastika koja se koristi za akovanje sirupa i jogurta. Polipropilen plastika je čvrsta i lagana, a odlično odbja toplotu. Dobre je kvalitete i odlična je barijera za masti, vlagu i hemikalije.

PS
Polistiren je jeftin, lagan i višenamjenski. Najčešće se koristi za pravljenje jednokratnih čaša, posuda za hranu i “piknik” posuđa. Pri toploti oslobađa kancerogene hemikalije, te da ga nije preporučljivo koristiti više puta.

PC ili neoznačene plastike
Ovo je najopasnija plastika na koju možete naići! Oslobađa otrovne hemikalije kako u vodu, tako i u hranu.