Policija u Salzburgu otkrila je grupu rumunskih prevaranata koji su, izigravajući prosjake, mjesečno zarađivali i po 2.000 eura!

Specijalno formirana policijska jedinica već mjesecima radi na prikupljanju dokaza protiv prevaranata, a višemjesečna istraga je sada urodila plodom.

austrija-prosjaci-1

Policija je prikupila dokaze protiv jedanaest Rumuna, pripadnika jedne prosjačke bande, koji preko dana glume invalide, da bi ih po završetku “radnog vremena“ građani viđali kako normalno šetaju gradom sa iPhoneom u ruci ili voze automobile.

Lažni prosjaci vole ovaj grad jer je posao u Salzburgu, u poređenju sa drugim evropskim gradovima, više nego unosan.

austrija-prosjaci-2

“Sigurno da još uvijek postoje prosjaci koji su siromaštvom primorani da mole građane da im udijele nešto novca. Ipak, sve češće nailazimo na prevarante, koji zaista dobro zarađuju na ljudskoj dobrodušnosti i saosjećanju“, izjavio je Franz Ruf, direktor pokrajinske policijske inspekcije.

Jedanaestočlana rumunska banda mjesecima je vršila prevaru na ulicama Salzburga. Šestorica članova glumili su invalide kako bi izazvali saosjećanje građana i turista, a petorica su im pomagali time što su ukrupnjavali sitan novac u bankama ili vozili prevarante sa jednog mjesta na drugo.

austrija-prosjaci-3

Oni su noćili na odmorištima u Salzburgu i okolini, a nakon što ih je policija privela na saslušanje sredinom ljeta, pobjegli su iz Salzburga. Ova banda varala je širom Evrope, a većina ima policijski dosije.