Kina: Xiao Wang je imao samo 17 godina i u njegovoj je školi iPhone 4 bio vrlo popularan i poželjan uređaj. No njegova je obitelj siromašna i nije mu ga mogla kupiti

Kinez Xiao Wang je imao samo 17 godina kada je odlučio da će prodati bubreg kako bi kupio iPhone 4. Nakon operacije su mu rekli da će normalno živjeti sa samo jednim bubregom no osam godina kasnije teško je bolestan i redovito je na dijalizama.

Godine 2011. iPhone 4 je bio statusni simbol u školi u koju je mladić išao.

No Xiao Wang je bio siromašan i nije si ga mogao priuštiti. Uz pomoć posrednika Xiao je stupio u kontakt s ljudima koji su se specijalizirali za trgovinu organima na “crnom tržištu”. Dogovorio se da će bubreg prodati za 3200 dolara (oko 20.770 kuna).

Operirali su ga u ilegalnoj bolnici i iako se u početku činilo da je sve u redu, zdravstveno stanje mu se kasnije zakompliciralo. Sala u kojoj su ga operirali nije bila dobro sterilizirana te je dobio infekciju.

Njegova obitelj o svemu tome nije znala ništa sve dok se Wangu stanje nije toliko pogoršalo da to više nije mogao skrivati. Budući da roditeljima nije htio priznati što je napravio, infekcija se proširila na njegov drugi bubreg. Kad su ga roditelji odvezli u bolnicu, bubreg nisu mogli spasiti i otad mora na dijalizu. Većinu vremena provodi u krevetu i na dijalizi. Njegovi roditelji su tužili liječnika koji mu je izvadio bubreg i dobili su 320.000 odštete (oko 2,1 milijuna kuna). Veći dio novca su iskoristili za liječenje teško bolesnog sina, piše OddityCentral.