Foto: Telegraf

Stefan Minić teško je povrijeđen kada je na plinskom rešou pokušao da skuha kafu i zadobio teške opekotine na licu, rukama, šakama, nogama, čak i stopalima. Drugari organizuju i humanitarne koncerte, jer vještačka koža za samo pet prstiju košta oko 1.000 eura.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Nikola Petrović (26), Miloš Đukić (26) i Nikola Barjaktarović (22) iz Kragujevca donirali su svoju kožu drugu Stefanu Miniću, koji je zadobio opekotine na 38 odsto kože.

Dok ljekari Miniću u KC Srbija pod totalnom anestezijom mijenjaju zavoje na tijelu, trojica junaka u Kragujevcu spremaju humanitarne koncerte da prikupe novac za dalje operacije.

Stefan Minić teško je povređen šestog jula, kada je na plinskom rešou pokušao da skuha kafu. Čim je zapalio šibicu vatra je buknula, jer je vjerovatno plin neko vrijeme curio.

Stefan-Minic-3Stefan je urlajući od bola istrčao van kuće i pozvao pomoć. Zadobio je teške opekotine na licu, rukama, šakama, nogama, čak i stopalima. Sada je u KC Srbija gdje se ljekari bore za njega.

Dan nakon nesreće otac povrijeđenog Stefana, Goran Minić, pozvao je drhtavim glasom komšiju Nikolu Petrovića telefonom. Petrović kaže da taj dan neće nikada zaboraviti.

– Rekao mi je da je Stefanu hitno potrebna koža i pitao me je da budem davalac. Tiho je prozborio da su potrebna još dvojica donatora. Pozvao sam šefa na poslu, u Fijatovoj kooperantskoj firmi “Džonson kontrol”. Kada su čuli šta je u pitanju, dobio sam dozvolu odmah. Alarmirao sam Miloša i Nikolu. Svi živimo u naselju Stanovo, znamo se od detinjstva. Njih dvojica su pozvali svoje šefove na poslu i posle manje od sat vremna sva trojica smo bili spremni. Lekari u Beogradu predočili su nam da će boleti, da ćemo dugo biti teško pokretni. Zahvalili smo se na upozorenjima i ostali pri svome – priča Nikola Petrović.

Stefan-Minic-drugari-koji-su-dali-kozu-2

Miloš Đukić kaže da su operacije trajale oko četiri sata. U isto vrijeme je koža skidana sa butina mladića i stavljana na tijelo povrijeđenog Stefana. Na pitanje “da li je boljelo”, Miloš kaže da bi ga više boljelo da nije to učio.

– Nama su skidane trake kože sa butina. Krvarili smo dva dana, zavoji su nam menjani na sat, dva. Bili smo potpuno nepokretni, sa fiksiranim nogama. Do izlaska iz bolnice, 10 dana, primali smo injekcije protiv bolova – kaže Miloš, koji takođe radi u fabrici “Jonson control”, gdje su pozdravili požrtvovanje svoga radnika.

Najmlađi junak ove priče, Nikola Barjaktarović (22) radi u Fiatu. Na bolovanju je. Ne boli ga ništa, bar tako kaže. Nema kada da boluje, ima preča posla.

Goran Minić, Stefanov otac, objašnjava da je uspio par puta da razgovara telefonom sa sinom dok mu sestre drže slušalicu kraj lica.

– Stefana nismo vidjeli od nesreće, kod njega ne može da se uđe. Kada priča tiho, mi venemo, kada je bolje mi živnemo

Stefan-Minic-4

Mladićeva majka Mirjana tiho kaže da ljekari još uvijek ne smiju ništa da prognoziraju. Majčinsko srce kida činjenica da joj sina previjaju pod totalnom anestezijom svaki drugi dan.