TOP 7: Namirnica koje nikako ne smete da držite u frižideru! Kod #4 skoro SVI pravimo grešku!

0
1059

Mnogi od nas drže gotovo sve namirnice u frižideru. Naravno, to radimo iz najbolje namere – da produžimo hrani trajanje i svežinu. Međutim, temperatura u frižideru čini da neke namirnice brže propadnu i sasuše se. Ovo su neke od njih…

Hljeb

Bilo da je u komadu, ili je isečen na kriške, hlebu nije mesto u frižideru. Razlog je jednostavan: u frižideru se mnogo brže sasuši.

Med
Zbog niske temperature, med se u frižideru mnogo brže kristalizuje. Najbolje je držati ga na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu.

Kafa

Mnogi misle da će držanjem kafe u frižideru produžiti njenu svežinu. Upravo se dešava suprotno – kafa brže gubi svoju svežinu. Pritom, kafa ima moć da upija sve mirise, pa se može desiti da poprimi miris luka ili sira, a to niko ne bi voleo, zar ne? 🙂

Krompir

Na nižim, ali i na visokim temperaturama, krompir brzo propada. Zato je najbolje držati ga na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu, umotanog u papirnu kesu ili novine.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje koje stoji u frižideru dobija čudan izgled i teksturu. Treba ga držati na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu.

Paradajz, patlidžan i bundeva

Ovo povrće će najduže ,,poživeti” napolju, na temperaturi od oko 16 stepeni. Držanjem u frižideru gube na bogatstvu ukusa. Obratite pažnju i na to da paradajz treba odvojiti od ostalih namirnica. Pošto ispušta gas etilen, utiče na to da povrće i voće koje se nađe u blizini brže propadne.

Citrusi i egzotično voće

Što se tiče voća, važi sledeće pravilo: lokalno voće može u frižider, egzotično ne. Citrusi ne vole niske temperature, pa ih treba držati na sobnoj. Nasuprot tome, jabuke i breskve možete slobodno rashladiti u frižideru.

Crni i beli luk

Crni i beli luk takođe ne vole niže temperature, pa je najbolje držati ih na sobnoj temperaturi, na mračnom mestu.

Kakva su vaša iskustva sa držanjem namirnica u frižideru?

Podelite članak sa prijateljima na Fejsbuku.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORlikemag.com