Veoma važna oznaka koju rijetki uopšte pogledaju kada kupuju gume za automobil

0
3058

Kupci žele kvalitetan proizvod, a prodavci imaju velike probleme da objasne da gume nisu kvarljiva roba i da ostaju “svježe” i ako više godina stoje na polici

guma

Kolika je dozvoljena starost automobilske gume kada se kupuje? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja prilikom kupovine guma. Odgovor na ovo pitanje jednako je zanimljiv i za kupce i za prodavce. Kupci žele kvalitetan proizvod, a prodavci imaju velike probleme da objasne da gume nisu kvarljiva roba i da ostaju “svježe” i ako više godina stoje na polici.

Starost guma u trenutku kupovine nije nigdje zakonski regulisana, jer stanje u kojem se gume nalaze zavisi od pravilnog skladištenja. Zato se propisuju samo uslovi skladištenja i krajnji rok nakon kojeg se gume ne smiju prodavati.

Britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume – The British Rubber Manufacturers Association (BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korišćene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zamijeniti.

Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association – JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume nakon 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene prije više od 10 godina trebalo zamijeniti novim.

Gume su nove ako su stare do pet godina, tvrde u Savezu njemačke gumarske industrije. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati, ali ih prije prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.

Ono što je zajedničko svima je važnost uslova u kojima se gume čuvaju. Uslove skladištenja propisuje Evropska tehnička organizacija za gume i felge (European Tyre and Rim Technical Organization). Propisno uskladištene gume ne smiju biti izložene sunčevim zracima, visokim temperaturama, velikim oscilacijama temperature, vlažnosti, agresivnim hemikalijama, uljima, ozonu…

Pri kupovini gume, prvo pogledajte datum proizvodnje koji je utisnut na gumi i koji izgleda ovako:

Guma-dot

U ovom slučaju DOT 3507 znači da je guma proizvedena u 35. sedmici 2007. godine.

U slučaju da nikako ne možete pronaći oznaku DOT na automobilskoj gumi koju želite kupiti, preporučujemo da je ne kupujete jer je vrlo moguće da je zbog starosti gume ta oznaka svjesno uklonjena od strane onoga ko je želi prodati.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: fokus