10 savjeta kako ćete se zaštititi od zračenja mobitela

0
417

zastita-od-zracenja-mobitelaMnoge organizacije širom svijeta, među ostalim i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozoravaju da dugoročno korištenje mobitela može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Jesu li mobiteli štetni ili ne, i s jedne i s druge strane postoje brojne studije koje dokazuju suprotno. To je zbog toga jer dugoročne posljedice elektromagnetskog zračenja na organizam još nije moguće sagledati.

Ipak, poznato je da duga izloženost elektromagnetskom zračenju nosi sa sobom neke posljedice. Primjerice, prema nekim istraživanjima, zračenja mogu uzrokovati nesanicu, dok druga pak tvrde da je nuspojava dugotrajne uporabe mobitela neplodnost u muškarca, pa čak i karcinom.

Zakonodavstva mnogih zemalja poput Britanije, Kanade i Francuske preporučuju ili čak u potpunosti zabranjuju korištenje mobitela za djecu mlađu od 12 godina ili korištenje bez slušalica. Štoviše, Izrael je ozbiljno razmatrao stavljanje zdravstvenih upozoravajućih poruka na mobitele kakve imamo na kutijama za cigarete, a u nekoliko zemalja bilo je prijedloga da se zabrani Wi-Fi veza u školama

Premda zračenje ne možemo u potpunosti izbjeći, možemo smanjiti izloženost odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima

Dakle, koje korake možete poduzeti kako bi izbjegli zračenje koje emitira vaš mobitel?

1. Ograničite korištenje mobitela za važnije pozive.

2. Koristite slušalice jer to može smanjiti izloženost zračenju. Također, bolje od Bluetooth veze su slušalice koje su s mobitelom povezane žicom.

3. Kadgod je to moguće, koristite uključen zvučnik umjesto da mobitel držite tik do uha. Ako ste na mirnom, privatnom mjestu, slobodno možete mobitel odložiti u svoju neposrednu blizinu i razgovarati na taj način.

4. Pričekajte da dobijete vezu prije nego naslonite telefon na uho. Ovo je važno jer mobitel prilikom pozivanja koristi puno više energije da bi dohvatio dobar signal iz obližnje bazne stanice.

5. Nosite mobitel u torbi ili ruksaku umjesto u džepu hlača ili košulje (zbog karcinoma dojke).

6. Provjerite imate li dobar signal prije upućivanja poziva. Kada signal označava lošu vezu, vaš mobitel aktivno podešava svoju snagu odašiljanja kako bi uspostavio stabilniju vezu.

7. Odaberite mobitel s niskom “specifičnom stopom apsorpcije” (SAR) koja predstavlja mjeru stupnja apsorpcije radijskih valova u tjelesnom tkivu.

8. Šaljite tekstualne poruke (SMS, mail, chat…) kad god možete umjesto da nazivate mobitelom. Na taj način uštedjet ćete još i na vremenu i na novcu.

9. Umjesto mobitela koji vas ujutro budi, koristite budilicu.

10. Kada god je moguće povežite se na Wi-Fi. Kada šaljete zahtjev za podacima preko Wi-Fi veze, umjesto preko baznih stanica, mobitelu će trebati manje vremena da uspostavi vezu kako bi primili vaše mailove i ostale podatke.

Kako mobiteli svakim danom sve više postaju naš primarni način komunikacije i izvor informacija, nije uopće više upitno postajemo li sve više i više povezani s našim uređajima.

Dok znanost pokušava objasniti sve implikacije tehnologije i dok nam ne da čvrste odgovore o tome kakav točno utjecaj mobiteli imaju na naše zdravlje, nije naodmet zapamtiti ovih nekoliko stvari koje se odnose na naše navike korištenja mobitela. Za svaki slučaj.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: net.hr