Društvena mreža Facebook obustavila je nakon žestokih kritika spornu funkciju prepoznavanja lica među korisnicima u Europi.

Facebook je poručio da će do 15. listopada izbrisati sve dosad skupljene biometrijske podatke korisnika, priopćio je irski državni ured za zaštitu podataka, a prenosi njemačka televizijska mreža ARD.

Prepoznavanje lica u Europi već sada nije moguće, navodi se u priopćenju. Prepoznavanje crta lica trebalo bi pomoći korisnicima da na fotografijama pronađu svoje prijatelje i da ih označe, tumačio je Facebook ideju svoga projekta.

Stručnjaci za zaštitu podataka međutim smatraju da banka podataka s biometrijskim podatcima milijuna korisnika krije nemjerljiv potencijal za zloporabu i zatražili su da se korisnici prije mogućeg uključivanja funkcije izričito pitaju za pristanak.

Facebook je ranije tvrdio da je funkcija prepoznavanja crta lica potpuno u skladu s europskim propisima o zaštiti podataka i nada se da će funkcija ipak biti omogućena. ‘Nadamo se da ćemo i europskim korisnicima opet dati na raspolaganje veličanstveni pomoćni alat’, priopćio je Facebook.

Irski državni ured za zaštitu podataka nadležan je za nadzor Facebooka u Europi, jer je tvrtka odabrala Irsku za svoje europsko sjedište. Ured je u petak objavio najnovije nadzorno izvješće na 200 stranica, u kojemu iskazuje zadovoljstvo time što je Facebook uvažio njegove primjedbe iz prosinca 2011. godine. Facebook mora ipak poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike, priopćio je irski državni ured za zaštitu podataka.

Izvor: Magazin.ba / haber