Kompanija “Google” juče je prestigla “Microsoft” i tako postala druga najveća tehnološka kompanija na svijetu

Dionice kompanija “Google” porasle su za 0,8 odsto tj. na 760,66 dolara, tako da je tržišna vrijednost kompanije dostigla 249,5 milijardi dolara. S druge strane, vrijednost dionica najvećeg proizvođača softvera na svijetu pale su za 0,6 odsto, na 29,57 dolara, što rezultira sa tržišnom vrijednosti kompanije od 247,8 milijardi dolara.

“Google” je izuzetno jaka Internet kompanija koja, između ostalog, posjeduje najpopularniji Internet pretraživač, ogromnu mrežu za oglašavanje i najpopularniji mobilni operativni sistem na svijetu (Android). Za ovaj trijumf svakako je zaslužan porast popularnosti Cloud Computinga, gdje se programi skladište online (u Cloudu, Oblaku) a pristupa im se preko Interneta, sa bilo kojeg uređaja. Pa tako, svakim danom korisnici sve više i više zadataka koje su nekada obavljali na ličnim računarima sada obavljaju na pametnim telefonima i tabletima.

Svakako da treba spomenuti i “Googleovu” društvenu mrežu Google+, koja je pokrenuta prije nekih 15 mjeseci, a koja, prema najnovijim podacima, sada ima više od 250 miliona korisnika. Iako još ne može da konkuriše fenomenu u obliku Facabooka ipak Google+ korisnici na društvenoj mreži u prosjeku provode 12 minuta dnevno.

“Google” takođe navodi da je više od milion brendova izgradilo svoje prisustvo na njegovoj društvenoj mreži, uključujući i više od 50% brendova sa liste 100 najboljih američkih brandova. Ako ovome dodamo i pet milijardi +1 klikova dnevno (što je najbrže rastuće dugme za društveno dijeljenje na svijetu) onda je svakako jasno da Google+ raste izuzetno brzo.

Ubjedljivo najvrjednija tehnološka kompanija na svijetu je “Apple”, čija se tržišna vrednost procjenjuje na 632,7 milijardi dolara. Kompanija “Apple” preuzela je lidersku poziciju 2010 godine od “Microsofta” kada je krenula ekspanzija prodaje iPhone i iPad uređaja, koji su bili podsticaj za ulazak u novu računarsku eru, koja se mnogo manje oslanja na personalne računare.

Izvor: Magazin.ba / haber