Odmah nakon potapanja telefona pristupite ”operaciji” spašavanja, kako ne bi došlo do oksidacije na ploči i drugim dijelovima unutrašnje elektronike.

mobitel-voda

Najbolje je otići u ovlašćeni servis vašeg aparata, ali ako trenutna situacija to ne dozvoljava pokušajte sljedeće:
Kada vam telefon upadne u vodu prvo odmah izvadite bateriju (čak i ako je ona prazna)! Izvadite i SIM karticu. Sve vidljive dijelove telefona obrišite mekom krpom. Rastavite telefon onoliko koliko je to moguće i odstranite sve kapljice u unutrašnjosti, piše ATV.

Nemojte previše tresti telefon, kako se voda ne bi razlivala u unutrašnjosti.

Telefon ne sušite fenom. Sušenje fenom će samo pogurati vodu tamo gdje ona već nije dospjela i napravićete još veću štetu. Koristite usisivač, upotrebite najtanji nastavak (onaj sa najmanjim otvorom za usisavanje), a ukoliko nemate usisvač ostavite telefon da se sam osuši, oko pola sata.

Nakon usisavanja i/ili sušenja spustite telefon na mjesto koje skuplja vlagu – u činiju punu pirinča! Ostavite telefon ili smartfon tako makar cijelu noć i povremeno mješajte pirinač, kako bi zrna novog pirinča zamijenila mjesto sa onim zrnima koja su već pokupila višak vode.

Pomažu i kuglice

Ukoliko ste u mogućnosti da pronađete više kesica sa kuglicama, koje se obično isporučuju sa garderobm i obućom, stavite ih oko telefona, i one mogu da pomognu u prikupljanju vlage – što više, to bolje. Zasićene kuglice su obično bijele, a one koje još uvijek mogu da prihvate vlagu su bezbojne, odnosno providne.

Dakle, najbolje što možete da uradite za telefon, ako vam upadne u vodu, jeste da:

1. Izvadite bateriju

2. Ne pokušavate da ga uključite

3. Ne pokušavate da ga punite odmah nakon brisanja vode

5. Očistite telefon detaljno i ako nemate kud dalje – upotrijebite pirinač

4. Kada to postane moguće odmah odete u ovlašćeni servis svog telefona.

Ovako su šanse najveće da će sve biti u redu, ali čak ni tada ne možete biti sigurni da će telefon raditi normalno ili da će raditi uobičajeno na duži vremenski period.