Svaka planeta je predstavljena različitim dragim kamenom i kreće se u skladu sa kretanjem pravih nebeskih tela. Mehanizam koji pokreće sat sastoji se iz 396 delova

Ručni satovi napravljeni su da bi pokazivali tačno vreme. Ipak, postoje neki kojima to nije dovoljno i koji žele da prate kretanje nebeskih tela. Firma “Van Cleef & Arpels” odlučila je da im izađe u susret pa je kreirala “Midnight Planetarium timepiece”.

Astronomski sat od 18-karatnog zlata i dragog kamenja pojavio se u prodaji čime je, kako kažu, ostvaren san kompanije – da predstavi Sunčev sistem u razmeri ručnog sata.

sat-planete

Svaka planeta je predstavljena različitim dragim kamenom i kreće se u skladu sa kretanjem pravih nebeskih tela. Mehanizam koji pokreće sat sastoji se iz 396 delova.

Ono što je pomalo frustrirajuće jeste to što se planete, u skladu sa realnošću, kreću veoma sporo, pa je Saturnu da bi napravio pun krug oko sata potrebno 29 godina, Jupiteru 12, Marsu 687 dana, Zemlji 365 dana, u Merkuru 88 dana. Neptun i Uran nisu postavljeni jer bi im trebalo 165, odnosno 84 godine za jedan krug.

Na zadnjem delu sata ugravirano je zvezdano nebo, a na osnovu zvezde padalice koja čija je orbita 24 sata, moguće je odrediti i tačno vreme.

sat-planete-1

Takođe je moguće i podesiti “srećan dan”, na koji će Zemlja proći kroz zvezdu ugraviranu u safirnom kristalu.

Cena ovog zadovoljstva je nažalost 225.000 dolara.