Foto: 24sata

Curica je prvi put završila u bolnici u dobi od samo dva mjeseca. Preživjela je dvije transplantacije jetre te se dobro oporavlja. Roditelji se nadaju da će uskoro kući.

Foto: 24sata
Foto: 24sata

Malena Barbara Vincek prvi rođendan “proslavila” je u srpnju na zagrebačkom Rebru, na Odjelu pedijatrijske gastroenterologije.

Dvadesetak dana nakon toga bila je na operaciji. Liječnici su joj transplantirali jetru. No već drugi dan organizam je odbacio organ.

– Bili smo očajni, no nasreću, preko Eurotransplanta je u roku 24 sata stigla nova jetra iz Njemačke. Tad su liječnici odlučili obaviti ponovnu transplantaciju, tzv. retransplantaciju. To su iznimno rizične operacije. Jedva je ostala živa. Ona je prva beba u Hrvatskoj kojoj su to radili – ispričala je njezina majka Marina Vincek (25). Malena Barbara prvi put je hospitalizirana sa samo dva i pol mjeseca života. Dijagnosticirana joj je atrezija žučnih vodova, a u siječnju ove godine i ciroza jetre. Do srpnja su čekali donora, ali i da beba dobije na kilaži.

Jako se mučila, bubrezi joj radili samo na deset posto

– Jadnica se jako mučila. Išla je na dijalizu jer su joj bubrezi radili samo na deset posto. Bila je na aparatima za disanje, a mogla je jesti samo preko sonde. Stvorio se i hematom između jetre i bubrega, imala je kateter za urin, dva drena, kateter za dijalizu i neko vrijeme je dobivala inzulin radi šećera – objasnio je otac Igor Vincek (29).

Foto: 24sata
Foto: 24sata

Nakon 48 sati od nove transplantacije sve je počelo funkcionirati. Barbara je počela samostalno disati, a roditeljskoj sreći nije bilo mjere. Nažalost, to nije bio kraj muka za djevojčicu.

Roditelji se nadaju da će za mjesec ili dva napokon kući

– Ona je i dalje u bolnici. Hematom između jetre i bubrega, koji je bio tek dva milimetra kad su ga odstranili, povećao se na pet centimetara, dobila je infekciju mokraćnih puteva, ima temperaturu i pije antibiotike. Ako sve prođe kako treba, za mjesec ili dva trebala bi napokon doći kući – nadaju se roditelji. Zahvalni su kirurgu prof.dr. Tomislavu Luetiću i njegovu timu te prof. dr. Jurici Vukoviću jer, zahvaljujući njima, Barbara ima novu priliku za život.

Foto: 24sata
Foto: 24sata