Ova maska nije komplikovana za pripremu, a zaista je fenomenalna! Svaka žena koja poštuje svoj izgled, i želi dugo da sačuva svoju ljepotu i mladost, treba da počne da je primjenjuje.

sophia-loren

Sastojci: 1 kesica želatina (10 gr), 150 gr kajmaka (mlijeka, kefira ili jogurta), 1 čajna kašičica glicerina (apotekarski ili biljni), 1 čajna kašičica meda.

Kajmak je dobar za suvu kožu lica. Za normalnu kožu bolje će odgovarati mlijeko ili jogurt, a za masnu kiselo mlijeko, kefir ili nemasni jogurt.

Priprema: Rastvorite želatin u kajmaku (ili u drugom kiselomliječnom proizvodu) i ostavite u frižider na 6-8 sati.

Nakon toga, nježno mješajući, ugrijte smjesu na vodenoj pari, dok se želatin potpuno ne rastvori. Skinite sa šporeta i dodajte med i glicerin. Promješajte.

Sačekajte par minuta dok se smješa malo ohladi i nanesite je na očišćeno lice, vrat i zonu dekoltea. Držite je 20-25 minuta, zatim je uklonite papirnom (ili pamučnom) maramicom, umočenom u mlijeko. Ostatke maske isperite toplom, pa hladnom vodom.

Pripremljenu masku možete čuvati u frižideru 5-7 dana, i koristiti je svaki dan. Ujutro možete da je nanosite na lice hladnu, da biste osvježili lice, a uveče malo ugrijanu (u mikrotalasnoj pećnici ili na vodenoj pari) za pojačanje hranljivog efekta.

Efekti maske biti će vidljivi već nakon prvog nanošenja.

Želatin koji je u sastavu ove maske “pegla” sitne bore, omekšava i izbjeljuje kožu, poboljšava cirkulaciju krvi. Takođe ima pozitivan uticaj na proteinski i aminokiselinski metabolizam kože, jer poboljšava njeno stanje.