Photo: Thinkstock

Većina ljudi baca koru naranče, no uvjerit ćete se da je to velika greška nakon što saznate što sve možete učiniti s njom nakon što pojedete slastan i zdrav plod!

Photo: Thinkstock
Photo: Thinkstock

Pećnica

Nakon što ste očistili pećnicu, u njoj može ostati neugodan miris. Riješite ga se tako da na pleh stavite koru naranče i pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Ostavite pola sata. Ne samo da će pećnica svježe mirisati, nego će to biti slučaj i s cijelom kuhinjom.

Cipele

Muči vas neugodan miris cipela? Stavite u njih narančinu koru i pustite neka odstoji. Kora će upiti vlagu, te ostaviti svjež i ugodan miris.

Hladnjak

Jedan od najboljih načina da se riješite neugodnih mirisa iz hladnjaka je kora grejpa ili naranče. Posolite koru i stavite je u stražnji dio hladnjaka. Ostavite je u hladnjaku dok ne postane potpuno mokra, a potom je zamijenite ako je potrebno.

Za kuhanje

Mnoge ljekovite tvari po kojima je naranča poznata nalaze se upravo u kori! Zato, ako je naranča iz organskog uzgoja, koru osušite i kasnije koristite za izradu voćnih salata, sirupa, sokova ili kolača.

Osvježivač prostora

Nakon što ste ogulili naranču, ne bacajte koru. U zimskim danima kad su radijatori upaljeni savršeno će poslužiti kao osvježivač prostora. Koru stavite na radijatore i uživajte u osvježavajućem mirisu koji će ispuniti vaš životni prostor.

Napravite svijeću

Dok je naranča još cijela, koru prerežite nožem točno po sredini. Potom jednu polovicu kore lagano odvojite od ploda, i to u jednom komadu, pazeći da bijela kožica ostane na njoj kako bi poslužila kao fitilj. U koru dodajte maslinovo ulje, pazeći da njime malo prelijete i ‘fitilj’. U priloženom videu pogledajte kako sve možete napraviti svijeće u domu, uključujući i one od naranče: