Cijeli svijet poludio je za ovim kolačem: Donosimo recept, isprobajte ga i vi!

0
269

Kolač koji je izazvao histeriju nije ni doughnut ni croissant, ali je spoj obje čuvene poslastice, lisnatog francuskog tijesta i u ulju prženog donut tijesta, kremastog punjenja i slatke glazure.

kolac-recept-svijet

Pekar Dominique Ansel nedavno je morao zaštititi ime svojega kolača kojega su počeli kopirati širom Amerike. Sve je počelo kada je pekar pokušao krajem svibnja napraviti neku novinu i eksperimentirao s okusima i oblicima, a tako je nastao cronut. Novost se zahvaljujući velikom broju blogera proširila, a pekara je imala višak posla. Ljudi su satima stajali u redu da bi kupili pecivo jer je pekara pravila svega 300 komada dnevno. Morali su stoga uvesti ograničenje na dva komada po osobi, a nikome nije smetala niti njegova cijena od pet dolara. Kolač koji je izazvao histeriju nije ni doughnut ni croissant, ali je spoj obje čuvene poslastice, lisnatog francuskog tijesta i u ulju prženog donut tijesta, kremastog punjenja i slatke glazure.

Sastojci:

-3/4 šalice (250 ml) toplog mlijeka,
– 1 žlica suhog kvasca,
– 1/3 šalice šećera,
– 2 veća jaja,
– 1 žličica vanilije,
– 3 ½ šalice višenamjenskog brašna,
– 1 žličica soli i
– 1 šalica maslaca (na sobnoj temperaturi).

Za prelijev:

– 1/2 šalica šećera u prahu,
– 3 žlica javorovog sirupa (ili meda),
– 1 do 2 žlice mlijeka, vrhnja ili vode.

U većoj posudi pomiješajte mlijeko i kvasac, te pričekajte da naraste. Dodajite šećer, jaja i vaniliju pa sve dobro izmiješajte. Zatim dodajte šalicu brašna i sol te postepeno dodajite nešto više od dvije šalice brašna miješajući tijesto nekoliko minuta, dok ne postane mekano i elastično. Premjestite tijesto u posudu, prekrijte folijom i spremite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu izmutite maslac i preostalo brašno, par minuta dok ne postane mekano.

Kada je tijesto ohlađeno prebacite ga na pobrašnjelo površinu i razvaljajte u pravokutnik ne deblji od jednog centimetra. Premažite tijesto maslacem i presavijte na tri djela, jedan preko drugoga. Pokrijte folijom i opet spremite u hladnjak na pola sata. Kada ga sljedeći put izvadite opet ga razvaljajte te ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da biste dobili slojevitost. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći. Tek sada vaše je tijesto spremno za pečenje, razvaljajte ga na debljinu od tri do pet centimetara i kalupima izrezujte u oblik krafne. U posudi zagrijte ulje, kao da pravite obične krafne. Stavljajte pecivo u ulje i pecite s obje strane dok ne porumeni. Napravite i prelijev. Potrebno je pomiješati šećer u prahu, med i mlijeko pa posuti po krafnama dok su još vruće, savjetuju na namirnice.ba

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: dnevno