Savjeti za suzbijanje apetita koji zaista rade

0
64

Borba s kilogramima je vječna muka kako za žene tako i za muškarce. Brojenje kalorija, vaganje, razne dijete, tretmani. Vjekovima tražimo načine kako da dodatno mučimo svoje tijelo da zadovoljimo komadić taštine.

savjeti_debljanje

Sve o čemu treba da razmišljamo za vrijeme svih tih tretmana jeste da ne činimo nažao svome organizmu.

Nedavno je objavljena studija od devet načina kako da na zdrav način suzbijemo glad i jedemo manje, a da se osjećamo dobro.

Jedite masnoće
Zvuči nelogično, ali masnoće mogu biti pametan način gubitka kilograma sve dok su u pitanju one dobre masnoće. Istraživanja su pokazala da oleinske kiseline (dobre masti) pomaže tankom crijevu da pokrene jedinjenje koje mozgu šalje poruku o suzbiljanju gladi. Izvor dobrih masti su orasi, avokado, maslinovo ulje, dobre masti takođe usporavaju pražnjenje želuca pa ćete duže osjećati sitost.

Režite hranu na manje komade
Dokazano je da ako hranu izrežemo na manje komade poješćemo manje i unijeti manje kalorija nego kad su nam u tanjiru veliki komadi. Studenti na Arizona univerzitetu podijeljeni su u dve grupe, objema grupama je dato po jedno pecivo samo što je jednima donijeto cijelo pecivo, a drugima isječeno na komadiće. Oni koji su dobili cijelo pecivo pojeli su količinski više i uneli više kalorija.

Probajte testirati sami sebe, jedite hranu koja inače dolazi u malim komadićima kao što su kokice, grožđe, sjemenke, orašasti plodovi.

Endrofin
Znamo da vežbanje skida kalorije, ali i najobičnija šetnja od 15 minuta će vam smanjiti želju za grickalicama i do 50%.

Upotrebite čula
Koristite svježe začine u svakom jelu kao što su sveži đumbir, nana, cimet, ruzmarin i bosiljak, dodavanje ukusa i antioksidanata u jelo može vas spriječiti da puno pojedete.

Raž
Cjelovite žitarice svih vrsta su veoma zdrave, ali kad je raž u pitanju dokazano je da izaziva mnogo manji odgovor insulina i duže ostavlja osjećaj sitosti pa u slijedećem obroku pojedemo manje nego što bismo inače.

Oslonite se na pamćenje
Naučnici su istraživali kako sjećanje na ručak utiče na količinu slanih i slatkih grickalica kasnije u toku dana. Volonteri koji su znali šta su ručali jeli su mnogo manje grickalica od onih koji nisu.

Započnite dan na pravi način
Ovo slušate verovatno otkad znate za sebe, ali ovo je zaista istina. Oni koji preskaču doručak u toku dana unesu i do 50% više kalorija i loše hrane od onih koji redovno doručkuju. Oni koji preskaču doručak imaju 4.5 puta veće šanse da budu gojazni. Savršena kombinacija za zdrav doručak su žitarice, dobre masti, voće i malo proteina.

Usporite
Ljudi koji jedu polako unose 4 puta manje kalorija po minuti od onih koji brzo jedu. Oni koju jedu brzo jedu bez razmišljanja i to do trenutka dok ne počiste tanjir. Jedite polako, udahnite prije svakog zalogaja i stanite onog trenutka čim osjetite da vam je dosta pa i ako vam je ostalo hranje na tanjiru.

Atmosfera
Prigušena svjetla i lagana muzika nisu samo za romantične večere, naučnici su dokazali da u ovakvim uslovima jedemo manje čak i do 18% .

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: lifepressmagazin.com