Totalno čokoladni kolačići sa aromom kafe i vanilije

0
51

Ako ste već počeli razmišljati o tome šta bi se, od slatkog, moglo naći na meniju za dolazeće novogodišnje praznike, onda možete uzeti u razmatranje i ovaj desert. Donosimo vam recept za odlične čokoladne kolačiće sa aromom kafe i vanilije.

Photographs for Food52

Sastojci:

120g putera (plus puter za tepsiju)
150g gorke čokolade
1 šolja brašna
1 kašika espresso kafe (može i instant, a možete je potpuno izostaviti)
¼ šolje kakaoa
½ kašičice soli
1 šolja šećera
¾ šolje smeđeg šećera
3 veća jaja
½ kašičice ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni C. Puterom namažite tepsiju za mafine. Istopite puter i čokoladu u velikoj šerpi sa debljim dnom dok smjesa ne postane glatka. U posudi sa strane pomiješajte brašno, espresso kafu, kakao i so.

Maknite šerpu sa šporeta i umiješajte šećer i smeđi šećer. Dodajte zatim jaja, jedno po jedno, dobro miješajući poslije svakog. Zatim dodajte ekstrakt vanilije. Na kraju dodjte smjesu sa brašnom i miješajte dok smjesa ne postane homogena.

Smjesu sipajte u tepsiju za mafine, a možete koristiti i papirne korpice za pečenje. Pecite na srednjoj temparaturi 10 do 15 minuta da dobijete vlažne, mekane mafine, a ako preferirate pečenije, produžite pečenje minutu ili dvije.

Kada se dovoljno ohlade da ih možete uzeti u ruku, nježno ih izvadite iz tepsije i pustite da se ohlade. Prije posluživanja ih možete posuti šećerom u prahu.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: namirnice.ba