Ovaj mineral reguliše proizvodnju energije u ćelijama, metabolizam i rad enzima. Štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava sljepljivanje crvenih krvnih zrnaca

magnezijumMagnezijum među mineralima ima specifično mjesto za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. On reguliše proizvodnju energije u ćelijama, metabolizam i rad više od 300 različitih enzima. Istovremeno, štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava sljepljivanje crvenih krvnih zrnaca, odnosno stvaranje ugrušaka. Mišićima i nervima je takođe neophodan, jer reguliše prenos nadražaja do mišića sprečavajući trzaje i drhtanje, što je veoma važno za ujednačeni rad srca. Zato kardiolozi u okviru redovne terapije preporučuju i unos magnezijuma.

Deficit ovog minerala je čest uzrok bolnog grča mišića nogu koji se javlja noću, budi vas iz najdubljeg sna. Grčenje nastaje naglo i najčešće je kod osoba starih između 45 i 50 godina. Žene su dvostruko više izložene ovom neprijatnom bolnom stanju, a u poslednje vrijeme i sve više mladih ima slične probleme zbog neredovne ishrane i stresnog života. Statistike pokazuju da najmanje deset odsto odraslih osoba pati od nedostatka magnezijuma.

Česti napadi migrenoznih bolova ne moraju uvijek da ukazuju na ozbiljan razlog, već na nedostatku magnezijuma, pa bolovi prestaju redovnim unosom ovog minerala. Isto se dešava i kod menstrualnih tegoba, gdje magnezijum ima miorelaksantno djejstvo, odnosno opušta mišiće, pa se preporučuje djevojkama i ženama koje pate od dismenoreje (bolovi za vrijeme menstrualnog ciklusa u trbuhu i krstima), da uz određenu terapiju piju i preparate magnezijuma.

Odrasloj osobi dnevno je potrebno najmanje 300 mg ovog minerala, a za vrijeme trudnoće najmanje 400 mg. Potrebe za njim se uvećavaju i za vreme dojenja, kao i kod aktivnog bavljenja sportom ili napornim radom. Neophodno je da svakoga dana jedemo namirnice bogate magnezijumom, to je odlična zaštita i od pojave kamena u žuči, tvrde američki stručnjaci. Magnezijuma najviše ima u krompiru, tamnozelenom lisnatom povrću, hljebu od punog zrna žitarice, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama, mlijeku, mesu, voću.

Namirnice sa mnogo šećera, masti, bijelog brašna, kao i gotova jela sadrže malo magnezijuma, dok kafa, gazirani sokovi i alkohol sprečavaju njegovu apsorpciju u tankom crijevu. Hormoni stresa, adrenalin i noradrenalin, podstiču izbacivanje magnezijuma iz organizma, kao i boravak u sauni takođe.