Kako internet može muškarca učiniti neplodnim?

0
144
Sperma

WiFi signal iz laptopa može desetkovati male plivače

SpermaAko volite zaleći u trosjed, staviti laptop u krilo i bezbrižno surfati bespućima interneta toplo preporučujemo da se riješite te navike jer je u pitanju budućnosti vaših potomaka. Naime, novo istraživanje pokazalo je da WiFi signal iz laptopa može desetkovati male plivače, piše Mens Helth.

Naučnici su uzorke sperme 29 muškaraca stavili ispod laptopa koji je bio bežično spojen na Internet, nakon što su promatrali sjemenje četiri sata uočili su da četvrtina plivača više ne pliva, a u devet posto slučajeva došlo je do značajnog oštećenja DNA.

Ovo nije prva studija koja sugeriše da prenosni računari mogu spržiti muške tjelesne tekućine. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Njujork Stejt pokazala je kako se temperatura u skrotumu, mošnjama, povećala za nevjerovatnih 18.8 stepeni kod volontera koji su držali prenosne računare u krilu 60 minuta.

Evropsko istraživanje plodnosti pokazalo je da povećanje temperature skrotuma od samo 0.6 stupnjeva može smanjiti broj spermija za 40 posto. “Ako gledamo širu sliku, bez obzira na izvor, svako zagrijavanje skrotuma je vrlo loše. Muškarci bi stvarno trebali izbjegavati tople kupke ili grijana sjedala u automobilima, u stvari, trebali bi izbjegavati sve što direktno zagrijava mošnje”, rekao je dr Larry I. Lipshultz, profesor urologije na medicinskom fakultetu Bejlor.

No da ne mislite da su prenosni računari jedini krivci i potencijalne masovne ubice malih plivača, postoji još svakodnevnih uređaja koji mogu muškarce učiniti neplodnima. Mobiteli – Iako većina današnjih mobitela ima WiFi, bežično spajanje u ovom slučaju nije krivac. Naučnici smatraju da zračenje iz mobitela ima potencijal da ošteti spermu. U turskoj studiji stručnjaci su podvrgli sjemenu tekućinu elektromagnetnom zračenju iz mobitela, što je rezultiralo raznim abnormalnostima sperme – u većini slučajeva plivači nisu mogli oploditi jajnu stanicu.

Hrana iz konzervi – U ovom slučaju hrana nije krivac nego ono u čemu je zapakovana. Naime, muškarci koji su imali veliku koncentraciju hemikalije bifenol A, ili BPA, u urinu ujedno su imali i nekvalitetnu spermu. Ta hemikalija, BPA, nalazi se u proizvodima od plastike, te ujedno služi i za oblaganje konzervi. Naučnici smatraju da pošto se BPA u tijelu ponaša kao ženski polni hormon estrogen on može poremetiti ravnotežu muških polnih hormona zaduženih za proizvodnju sperme.

Loading...

Komentari na članak: