Masno tkivo na glavi, vratu, ruci, ispod pazuha jeste benigna izraslina koja nam se može pojaviti u bilo kom starosnom dobu. Medicinski se ove izrasline nazivaju lipomi.

kako-ukloniti-masno-tkivo-1

Pored njih mogu nastati i ateromi, koji se javljaju kao sitne potkožne kuglice ili čvorići. Njihove dimenzije su od nekoliko milimetara do par cm kada se javljaju i vidljive promjene na koži,te je neophodno zatražiti pomoć od strane dermatologa.

Nekad se lipom masno tkivo javi samo na jednom mjestu kao pojedinačna promjena, mada su dosta često povezani te se na našem tijelu nalaze na više mjesta i uzrokuju brojne neprijatnosti. Šta je pravi razlog za nastanak lipoma, s avremena nauka nije do kraja utvrdila, mada se kao važan faktor uzima genetika, dok se višak kilograma i povećana masnoća u krvi ne smatraju za glavne uzročnike…

Smeđe masno tkivo kod beba i odraslih

Masna tkiva po tijelu mogu pored različitog oblika i mjesta na kom se nalaze imati i različitu boju po kojima ih razaznajemo. Prva vrsta koju navodimo najčešče se sreće kod malih beba. Ova gotovo misteriozna vrsta masti funkcioniše poput mišića, što znači da uspješno sagorijeva kalorije čak i kada mirujemo.

Ono što je svakako veoma zanimljiva činjenica je da su godinama naučnici vjerovali da se smeđe masno tkivo nalazi samo kod beba, ali najnovija istraživanja ukazuju na to da se dobar dio ovih masti nalazi i u tijelu kod odraslog čovjeka. Najnovije vijesti su da dugi intervali aerobnih fizičkih aktivnosti pokreću oslobađanje hormona irisina, koji omogućava pretvaranje bijelog masnog tkiva u smeđe.

Niko ne kaže da treba da vježbate do iznemoglosti zbog stvaranja ovog pozitivnog efekta – dovoljno je od 10 do 15 minuta aktivnosti svakog dana da biste omogućili da se ovaj proces odvija nesmetano. Svako zadržavanje masti u tijelu nije poželjno, jer dugoročno možemo narušiti naše zdravlje.

Nastavlja se na sljedećoj stranici ….

Loading...

Komentari na članak: