FACEBOOK OTKRIVA: Koliko je vaša veza stvarno čvrsta ?

0
176

Računarski stručnjak na Cornell Universityju i viši inženjer na Facebooku analizirao je socijalne veze 1,3 miliona korisnika Facebooka koji su na svom profilu naveli da imaju supružnika odnosno partnera te došao do vrijednih otkrića koja se odnose na romantične veze.

facebook-vezaPrema pisanju New York Timesa istraživači su uspijevali pogoditi identitet korisnikova parnera ili supružnika kao i jačinu njihove veze samo gledajući intenzitet disperziranosti unutar njihovih društvenih mreža na Facebooku.

Laički rečeno, velika disperzija pojavljuje se kada parovi imaju ne samo zajedničke prijatelje u gradu u kojem oboje žive već imaju i zajedničke prijatelje iz nekih drugih perioda njihovih života.
Ako nemate te dvije grupacije zajedničkih prijatelja, prema ovom istraživanju, više je od 50 posto vjerovatnosti da ćete prekinuti vezu u iduća dva mjeseca od onih parova koji imaju takve zajedničke prijatelje odnosno takozvanu veliku disperziju.

Drugim riječima, šanse da vaša veza potraje puno su veće ako niste samo Facebook prijatelj s partnerovim cimerom, već i s njegovim prijateljem s kampiranja, osnovne škole ili bratićem.
Premda ovo istraživanje može zvučati zloslutno, ipak treba napomenuti da je ono rađeno zato da bi Facebook bolje mogao razumjeti odnose između korisnika te im tako ponudio za njih prilagođene vijesti i reklame.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: net