Louise Hay kaže da je počela da meditira prije mnogo godina, koristeći mantru. Može se koristiti neka riječ na sanskritu kao što je “om” ili “hu”, ali i neke umirujuće riječi na maternjem jeziku kako što su “ljubav” ili “mir”, ili rečenice kao što su “ja sam ljubav” ili “sve je u redu”.

Louise-Hay-meditacija

Evo Louiseinog svjedočanstva o prvim iskustvima…

‘Prije nego čto sam naučila kako svakodnevno da meditiram, bila sam jako stegnuta i uplašena.

Svaki put kada bih meditirala dobila bih glavobolju. To je trajalo 3 nedelje. Kako su moje tijelo i um počeli da se opuštaju, po možda prvi put u životu, glavobolja je nestala.

Od tada, meditiram stalno i pohađala sam razne kurseve tokom prethodnih godina. Svaki kurs nudi pomalo drugačiji metod meditacije. Svaki od njih ima svoje prednosti, mada vam oni možda neće u potpunosti odgovarati.

Mnogi žele da počnu sa svakodnevnom meditacijom, ali to ne čine, jer misle da postoje brojna pravila koja moraju da se prate ili se plaše da to ne čine kako valja. Ja želim sa vama da podjelim 8 jednostavnih koraka za meditaciju, koja će vam dnevno oduzeti samo 5 minuta vremena.’

Petominutna vježba koja otvara vaše srce

Udahnite. Izdahnite.

Udahnite. Izdahnite.

Udahnite i izdahnite sve ono što se krije u vama.

Ovo je novi dan i ne treba u sebi da nosimo prošlost.

Stavite jednu ruku na srce, a drugu na stomak.

Dok tiho dišete, osjetite koliko vas je utješio ovaj osjećaj. Imajte na umu da ovo možete raditi bilo kad i bilo gdje i time pomognete sebi kad god je to potrebno.

Možete da popravite svoje stanje kad god vam je to potrebno, i to sitnim pokretima i disanjem. Kako je to umirujuće!

Dopušta da “juče” ode. Daje vam osjećaj sigurnosti. Ovdje ste zbog sebe. I dok puštate prethodni dan, čak i sadašnji trenutak da odu, usmjerite svoju pažnju na ovaj dan, ovaj sat, na ovo vrijeme.

Usmjerite svu svoju pažnju na ovaj divan, predivan dan.

Dopustite vašem srcu da se otvori i napravi mjesto svemu dobrom što vam Univerzum šalje.

Sve je u redu.

Meditacija je jedan od najboljih poklona koji možete podariti svom tijelu. Ono vas svaki dan voli i podržava i lijep je osjećaj podariti mu nešto zauzvrat.

Zapamtite da je meditacija samo način da se povežete sa svojim unutrašnjim vodičem. Mi smo, naravno, uvijek u vezi sa njim dok obavljamo svakodnevne poslove, ali svjesno povezivanje je lakše kada mirno sjedimo i osluškujemo.

Vaša afirmacija glasi: uvijek sam u kontaktu sa božanskim vodičem.

Prevod: Jovana Šarac