Mogućnosti upotrebe sode bikarbone iznenađujuće su velike. Gotovo da ne postoji područje u svakodnevnom životu gde soda nema neku važnu funkciju.

Uz njena izuzetna lekovita svojstva, soda bikarbona ima zaista puno primena i u domaćinstvu.

Vrhunski je saveznik u čišćenju i održavanju higijene prostora oko vas. Zauzima vodeće mesto u grupi zdravih i vrlo efikasnih namirnica koje se koriste u kuvanju.

Pomoć u domaćinstvu

Čišćenje kuhinjskog pribora

Očistite rernu: pomešajte dve šoljice sode bikarbone s količinom jabukovog sirćeta koja je dovoljna da bi se napravila gušća masa od sode. Dobijenom smesom premažite unutrašnjost rerne, ostavite neko vreme da deluje, a potom oribajte.

Rernu možete očistiti i uz pomoć rastvora sode bikarbone i vode.

U pola litre vode umešajte dve supene kašike sode i sve zajedno sipajte u bočicu s raspršivačem. Raspršite po unutrašnjosti rerne dva dana zaredom, dva do tri puta svakog dana. Nakon poslednjeg prskanja uključite rernu na 15-20 minuta.

Potom isključite rernu i kada se dovoljno rashladi očistite prljavštinu sunđerom te dobro isperite.

Zagorele naslage na tavi ili roštilju: zagorelu površinu namažite pastom od sode bikarbone i vode, ostavite da deluje pola sata (ako su naslage tvrdokorne možete ostaviti i preko noći), a potom uklonite prljavštinu.

Čišćenje daske za sečenje: Po jednu čajnu kašiku sode bikarbone i soli razmutite s vodom u srednje gustu pastu te njome dobro istrljajte dasku. Isperite vrućom vodom.

Uklanjanje neprijatnih mirisa

Uklanjanje neprijatnih mirisa iz kante za otpad – na dno kante posipajte malo sode koja će upiti sve neprijatne mirise. Eliminacija neprijatnih mirisa iz frižidera – sipajte sodu bikarbonu u običnu šoljicu te je stavite u frižider. Povremeno promešajte. Zamenite sodu svežom količinom svakih šest do osam nedelja.

Osvežavanje plastičnih posuda – miris koji su poprimile plastične posude za hranu najlakše možete eliminisati pastom od sode bikarbone i vode. Namažite posude pastom, ostavite neko vreme da deluje te potom isperite.

Uklanjanje neprijatnih mirisa (luka i sl.) s ruku – istrljajte ruke pastom od sode i vode ili samo vlažne ruke temeljno istrljajte sodom.

Eliminacija neprijatnih mirisa iz mačje kutije za pesak – na dno kutije posipajte jedan deo sode bikarbone koju potom prekrijte s tri dela peska.

Otklanjanje neprijatnih mirisa iz obuće – u obuću sipajte sodu bikarbonu te ostavite da odstoji preko noći.

Nastavak na sljedećoj stranici…