PRAVA ISTINA O RAKU: Evo zašto ga neko dobije, a neko ne!

0
238

Ne dajte se zavarati kojekavim pričama o tome da su za to što je neko obolio od tumora krivi geni ili kojekakve kancerogene materije. Ništa od svega toga nije tačno, a iznenadiće vas šta jeste.

Vjerovali ili ne, kad su maligne bolesti u pitanju, naše tijelo je lutrija! Jednostavno,nema veze kako živite, kako se hranite ili šta radite – ako nemate sreće, to vam je to, dobićete rak.

Iako su godinama naučnici tvrdili da su fizička neaktivnost, pušenje, alkohol, loša ishrana ili geni glavni uzroci tumora, najnovija ispitivanja opovrgla su sve. Pokazalo se da oni koji su dobili tumor jednostavno – nisu imali sreće!

rak-i-uzrok (2)

Istraživanja ukazuju da dvije trećine tumora nastaje zbog potpuno slučajne i nasumične mutacije ćelija prilikom diobe, koja je potpuno van ljudske kontrole.

Dakle, čovjek može da živi zdravo, redovno vježba i da se pravilno hrani, što je dobro da se smanje neki drugi zdravstveni rizici, ali nije nikakva garancija da neće dobiti rak.

rak-i-uzrok (3)

Istražena je 31. vrsta tumora i pokazalo se da je samo devet povezano sa DNK i stilom života, a uzrok ostalih nije imao veze sa tim. Američki naučnici tvrde da je neke vrste raka nemoguće spriječiti, pa bi trebalo više raditi na ranom otkrivanju bolesti da bi se ona u prvom stadijumu mogla izliječiti.

Kada znamo da se dvije trećine tipova tumora pojavljuju zbog neobjašnjive mutacije DNK tokom diobe ćelija, onda je malo toga što možemo učiniti da spriječimo bolest – poručuju stručnjaci.

rak-i-uzrok (4)

Ipak, ta tvrdnja ne važi za rak pluća i rak kože, čiji uzroci zaista imaju veze sa lošim životnim navikama, odnoso pušenjem i pretjeranom izlaganju UV zracima, bilo sunčanjem, bilo u solarijumu.

Sve u svemu, nek nam je sa srećom!

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: dnevne.rs