Jedemo i znamo da loš izbor hrane utiče loše i na naše zube. No, postoje li bilo kakve namirnice koje pomažu održavanju zdravih zubi? Postoji li nešto što ne samo da čuva, već utiče da zubi izgledaju i bolje? Naravno.

bijeli-zubi-300x196

1. Zeleni čaj
Ovaj čaj sadrži polifenole, antioksidanse tj. biljne spojeve koji sprečavaju da plak prianja za zube te tako pomaže smanjiti šanse za razvoj karijesa i bolesti desni. Osim toga, smanjuje loš dah jer inhibira rast bakterija koje uzrokuju neugodan miris.

2. Mlijeko i jogurt
Nezaslađen jogurt i mlijeko dobri su za zube. Imaju nisku kiselost, a to znači da je postupno trošenje zuba tj. dentalna erozija sporija. Ove namirnice imaju i vrlo malo šećera, što znači i manje kvarenja zuba. Mlijeko je takođe dobar izvor kalcija, elementa koji je glavni sastojak zuba i kostiju.

3. Sir
Niska nivoa ugljenih hidrata i visok sadržaj kalcija i fosfata pružaju velike koristi za zdravlje zuba. Nabrojeni elementi pomažu uravnotežiti pH, obnavljati zubnu caklinu, stvarati slinu i uništiti bakterije koje uzrokuju karijes i bolesti desni.

4. Voće
Različito voće poput jabuka, jagoda, agruma i posebno kivija, sadrže puno vitamina C koji je ključan za zdravlje desni. Bez dovoljne količine vitamina C, dolazi do raspadanja mreže kolagena u desnima zbog čega dolazi do oticanja desni te veće osjetljivosti na bakterije koje uzrokuju paradentozu.

5. Povrće
Bundeva, šargarepa, slatki krompir i brokula puni su vitamina A. Ovaj vitamin je apsolutno neophodan za formiranje zubne cakline. Osim toga, hrskavo povrće čisti i stimulira desni.

6. Luk
Ovo povrće treba izdvojiti jer sadrži snažne antibakterijske sumporne spojeve. Testovi su pokazali da luk ubija razne vrste bakterija. Istraživanja pokazuju da su oni najmoćniji kad se luk jede svjež i sirov. I dobri zubi su zajamčeni.

7. Celer
Sastojci celera štite zube, a dodatno žvakanje stvara puno sline, što neutralizira različite bakterije koje uzrokuju karijes. Osim toga, celer masira desni i čisti prostore između zubi.

8. Sjemenke sezama
Dobri zubi mogu biti rezultat kombiniranja hljeba i sezama. Uklanjaju plak i pomažu izgradnju zubne cakline. Sjemenke sezama su bogate kalcijem, koji pomaže očuvati kosti, zube i desni.

9. Hrana životinjskog porijekla
Govedina, piletina, puretina i jaja – sadrže fosfor. Ovaj element je vrlo bitan jer kalcij sam po sebi nije dovoljan. Tek uz pomoć vitamina D i fosfora se stvaraju zdrave kosti. Ovi elementi čine i da su zubi jači i zdraviji.

10. Voda
Zdrava voda ne čisti usta, tako da slina može raditi čuda odlaganjem esencijalnih minerala natrag u oslabljene zube. Pijete li vodu, desni su zdravije, a voda pomaže isprati zarobljene čestice hrane koje se razgrađuju u ustima i uzrokuju loš dah i kvarenje zuba.