Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce može da poveća pritisak i dovede do srčane aritmije, dok mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika.

voce-i-lijek

Prelazni periodi stalno vrebaju svoje žrtve za prehlade, zato obezbijedite sebi pravilno liječenje obraćajući pažnju na namirnice koje treba izbjegavati ukoliko ste bolesni. Neke pogrešne kombinacije hrane i ljekovite mogu biti opasne, poput čaše mlijeka ili iscijeđenog soka od grejpa u kombinaciji sa antibioticima mogu da izazovu neželjeno dejstvo, pa čak i vrlo burnu reakciju organizma. Otkrivamo vam koji miks hrane i lijekova nije preporučljiv.

Alkohol i lijekove ne treba uzimati zajedno

Ne kombinujte alkohol sa antipsihoticima, tricikličkim antidepresivima i benzodiazepinom, jer izazivaju pospanost. Nemojte da pijete alkohol ako ste popili tabletu valerijana ili u slučaju da koristite antihistaminike starije generacije.

Žitarice i povrće usporavaju djelovanje antidepresiva

Hrana bogata vlaknima može izmijeniti djelovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lijekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju lijeka u crijevima, poništavajući njegovo djelovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lijekove uzmete sat vremena prije obroka. Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lijekova. To prije svega važi za digoksin, jedan od lijekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinovati sa antianemicima

Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomjernog gomilanja gvožđa, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemohromatozu. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

Mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika

Hrana koja obiluje kalcijumom, kao mlijeko i sir, može poništiti dejstvo nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti djelovanje kinolona, lijekova protiv zapaljenja. Veže se za njihove molekule i deaktivira ih. Kod terapije antibiotikom odnos aktivnih materija mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih supstanci rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mlijeko sa antiacidima na bazi kalcijuma i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave. Stoga je mliječne proizvode bolje izbjegavati tokom terapije. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcijum i gvožđe, pa nije preporučljivo uzimati ih sa mlijekom koje je bogato kalcijumom ili sa namirnicama koje su bogate gvožđem.

Treba biti oprezan s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta

Prema posljednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posljedice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – supstance kojima je grejp bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcijuma koji se koriste pri problemima sa pritiskom. Isto dejstvo imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljenske lijekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom učinku grejpfruta pri raku dojke. „British Juornal of Cancer“ upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30 %. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan upravo u antitumorskim terapijama.

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak

Ako uzimate ACE – inhibitore (lijekove za srce i visoki pritisak), veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može izazvati brojne nuspojave.

Plemenite plijesni su opasni slučaju arterijske hipertenzije

Sirevi sa plemenitom plijesni sadrže tiramin (ima ga i u crnom vinu, čokoladi, soji), koji može izazvati krizu pri povišenom pritisku, ako ste na terapiji antidepresivima ili nekim crijevnim anitimikrobikom. Takvi sirevi

su opasni i za one koji imaju problema sa srčanom cirkulacijom zbog tiramina, koji izaziva sužavanje krvnih sudova i može izazvati povišenje pritiska. Pojedine vrste (čedar, parmezan) mogu kočiti djelovanje antidepresivnih lijekova, što je posebno izraženo u slučaju lijekova baziranih na djelovanju monooksigenaza. Zato treba izbjegavati mliječne proizvode, bakalar i feferone.

Iznutrice i morski plodovi ne idu sa barbituratima

Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbjegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Miješanje ovih supstanci može poništiti dejstvo terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj procjeni, može doći i do trovanja.

Masnoće nije poželjno kombinovati s antimikoticima

Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekul prisutan u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lijek će biti duže izložen djelovanju enzima probave koji smanjuju njegovo dejstvo. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju da se uzimaju između dva obroka.