BEOGRAD – Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 20 do 25 odsto svetske populacije pati od nekog psihičkog poremećaja, rekao je u sredu italijanski psihijatar Paolo Sera, povodom 10. oktobra, Svetskog dana zaštite mentalnog zdravlja.


On je na konferenciji za novinare u Medija centru dodao da u zemljama sa niskim primanjima oko 65 odsto pacijenata ne uspe da stigne do lekara i zatraži stručnu pomoć.

“Osobe koje pate od duševnih poremećaj teže da ne razgovaraju o tome tako da se ne zna koliko oni pate, a potcenjivanje psihijatrijskih poremećaja i bolesti dovodi do toga da se oboleli osećaju usamljeno i nesrećno”, istakao je doktor Sera.

Beogradski nadbiskup i predsednik Karitasa Srbije Stanislav Hočevar je vernicima svih crkava uputio poziv i apelovao na njih da budu u službi ljudi koji imaju psihičke probleme, jer je za Karitas veoma važno da se načine značajni koraci u pružanju pomoći i podrške tim ljudima.

“Pacijenti sa duševnim smetnjama su vidljiv znak da društvo u celini ima probleme i zato te pacijente treba slušati i biti blizak sa njima, jer preko njih saznajemo poteškoće celokupnog čovečanstva”, istakao je Hočevar.

Humanitarna organizacija Karitas (Caritas), u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, ove nedelje je počela kampanju za borbu protiv stigme pod nazivom “365 dana za mentalno zdravlje” koja će se sprovoditi na teritoriji Srbije.

Kampanja ima za cilj da informiše srpsko drštvo o problemima koje imaju osobe sa psihičkim teškoćama, posebno sa predrasudama i stigmom koja postoji, saopštila je danas organizacija Karitas.

Kampanja, takođe, ima za cilj da razvije osetljivost kod građana i institucija o sposobnostima osoba sa psihičkim poteškoćama da postanu aktivni građani, da ih ne isključujemo iz društva već da im ponudimo službe u zajednici.

Kampanja će se održati na celoj teritoriji Srbiji, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, bolnicama, opštinama, udruženjima korisnika i njihovim porodicama, mreži Karitasa.

Gradovi u kojima će se organizovati glavne aktivnosti su Beograd, Niš, Novi Sad, Šabac, Valjevo, Zrenjanin, Subotica, Novi Kneževac, Vrbas

Izvor: Magazin.ba / novosti