Ljekovita svojstva sjemenki suncokreta potiču od bogatstva vitaminima. Narodna medicina pridaje veliki značaj sjemenkama suncokreta u liječenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja.

Suvremena medicina također ističe značaj sjemenki suncokreta i ističe da je konzumiranje suncokreta korisno za funkcije živčanog sustava te pomaže oboljelima od multiple skleroze.

Sprječavaju oštećenje stanica

Sjeme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u prevenciji raka. Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput krvožilnih i malignih oboljenja.

Za zdravo srce

Sjemenke suncokreta utječu na zdravlje krvožilnog sistema. Djeluju na dva načina. Pune su vitamina E koji je vrlo važan za srce, a također imaju i dobar utjecaj na sniženje kolesterola i krvnih lipida.

28 grama na ulju pečenog suncokretovih sjemenki 76% preporučene dnevne doze vitamina E.

Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprječavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što su rak i bolesti srca. Ove sjemenke također imaju i mnogo magnezija koji je važan za zdravlje krvožilnog sustava.

Pored kalcija, vašim kostima su neophodni i magnezijum i bakar. A u semenkama suncokreta se nalaze oba ova mineral. Semenke suncokreta bogate su magnezijumom, koji je najbolja garancija da će vaše kosti biti zdrave.

Takođe, sprečava i grčeve mišića, a bogat je i bakrom koji obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba semenki može sprečiti i pojavu artritisa. Sadrže minerale koji jačaju kosti. Pored toga, seme sadrži i vitamin E koji ublažava bolove usled artritisa.

Nastavak na sljedećoj stranici…