Metabolizam
Suncokret je bogat i vitaminom B, koji osigurava obnovu oštećenih stanica i izgradnju novih stanica. Osim toga, pospješuje metabolizam jer osigurava energiju tijelu, jača imunitet, a preporučuje se i trudnicama.

Koža i kosa
Pomažu koži da zablista. Sjemenke suncokreta su obogaćene vitaminom E, koji je najbolji lijek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože. U suštini vitamin E, kako tvrde stručnjaci sprečava pojavu akni i još nekih kožnih oboljenja. One su i izvrsne za piling lica.

Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih sjemenki vlaži suhu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema. Sjemenke suncokreta sadrže i bakar. Ovaj mineral je sjajna pomoć održavanju zdravlja i kvaliteta kože i kose.

U 30 grama suncokretovog sjemena ima više od 50 % preporučenog dnevnog unosa ovog nutrijenta.

Tijelo koristi bakar za proizvodnju melanina, koji daje koži i kosi njihovu lijepu i zdravu boju. Sitne čestice melanina, koji je po sastavu proteinski pigment, mogu zadržati ultraljubičaste zrake. Na taj način on nas štiti od oštećenja tkiva koja bi mogla nastati uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Bakar također potpomaže tjelesne metaboličke procese pomažući stanicama u proizvodnji energije.

Kolesterol
Suncokret je bogat mastima, koje mogu smanjiti loš kolesterol u organizmu. Na taj način sprječava i srčana oboljenja, preporučuje se upotreba sjemenki suncokreta u prirodnom stanju, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Probava
Suncokret je pun dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu. Redovna upotreba suncokreta može spriječiti zatvor.

Smiruju vas
Magnezij koji se nalazi u sjemenkama suncokreta može vas osloboditi napetosti, ublažiti bolne migrene i pomoći vam da se opustite. Sjemenke suncokreta pomažu čak i u liječenju depresije.

Ublažava upale
Sjemenke suncokreta sadrže antioksidante i mogu umanjiti upale kože, bolove u zglobovima, ublažiti probleme nastale uslijed astme.

Oprez pri konzumiranju sjemenki suncokreta
Dok su masti, vitamini i minerali iz sjemenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom, jer sjemenke suncokreta imaju visoke kalorijske vrijednosti.

U prosjeku jedno pakiranje sjemenki suncokreta sadrži 818 kalorija i 72 grama masnoće.

Budući da imaju visoku kalorijsku vrednost (584 kcal u 100 g), dnevni unos suncokretovih sjemenki treba prilagoditi nutritivnim potrebama. Savjetuje se jedna šaka suncokretovih sjemenki na dan.

Ako ne budete pretjerivali i budete konzumirali ove ukusne i izrazito zdrave sjemenke umjereno, moći ćete uživati u mnogim zdravstvenim prednostima ove nevjerojatne namirnice.