Genetski modificirani materijali možda vam na prvu zvuče kao znanstvena fantastika, no činjenica jest da je većina hrane koju svakodnevno konzumirano zaista genetski modificirana, a u većini slučajeva prilikom kupovine ni sami niste svjesni da kupujete upravo GMO.

Photo Thinkstock
Photo Thinkstock

Prošle godine Vlada Republike Hrvatske donijela je uredbu o izmjeni i dopunama o razini genetski modificiranih organizama ispod kojih proizvodi koji se stavljaju na tržište ne moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže genetski modificirane organizme.

Također, iako se u Hrvatskoj 80% građana izjasnilo protiv GMO-a, odluku o sjetvi GMO-a donijet će Europska komisija, a Hrvatska će tu odluku, bez obzira na proglašene GMO slobodne županije, morati prihvatiti, što znači da ćemo i sami biti primorani uzgajati GMO proizvode.

S tim na umu, donosimo vam popis najčešćih genetski modificiranih namirnica koje često kupujemo i bez da smo svjesni kako je tu zapravo riječ o često uvezenoj genetski modificiranoj hrani.

Kukuruz
Gotovo 85 posto kukuruza koji se uzgaja z Sjedinjenim Američkim Državama genetski je modificiran. Utvrdilo se i kako su čak neki ‘organski’ brendovi kukuruznih pahuljica uglavnom bili napravljeni od uglavnom genetski modificiranog kukuruza.

Soja
Soja je jedna od najčešće genetski modificiranih namirnica. Većina genetski modificirane soje koja se proizvodi u SAD-u modificirana je tako da sadrži visoku razinu oleinske kiseline, koja se prirodno nalazi u maslinovom ulju. Oleinska kiselina bogata je mononezasićenim omega-9 masnim kiselinama koje mogu sniziti LDL kolesterol (tradicionalno se misli na ‘loš’ kolesterol) kada se koristi kao zamjena drugim mastima.

Žute tikve i tikvice
Genetski modificirane tikvice i žute tikve sadrže proteinske gene koji štite protiv virusa. Baš poput svojih ostalih genetski modificiranih srodnika, gotovo je nemoguće utvrditi razliku između normalno uzgojenog i GMO povrća.

Alfalfa
Alfalfa ili ‘otac biljaka’ se od davnina upotrebljava u prehrani. List biljke se koristi u čajevima te kao dodatak hrani za povećanje apetita i vitalnosti, a ujedno stimulira probavu. Kultivacija genetski modificirane verzije ove biljke dozvoljena je 2011. godine.

Kanola
Kanola je ratarska kultura čije se sjemenke koriste za proizvodnju jestivog ulja, a nastala je u Kanadi ranih 1970-ih. Kanola ulje smatra se najzdravijim uljem za kuhanje zbog jako niske razine zasićenih masnih kiselina. Osim toga, ima i dosta omega-3 masnih kiselina. danas je gotovo 90 posto kanole genetski modificirano.

Šećerna repa
Veoma kontroverzna biljka, šećerna repa u genetski modificiranom obliku u Sjedinjenim Državama dozvoljena je 2005. godine, zabranjena 2010. godine i zatim službeno deregulirana 2012. godine. GMO šećerna repa čini pedeset posto američke proizvodnje šećera.

Mlijeko
Kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, krave se obično ‘šopaju’ rBGH hormonom rasta koji je zabranjen u Europskoj Uniji, Japanu, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji. No, u Hrvatskoj se službeno ne provode kontrole na ovaj hormon, pa tako ne možemo sa sigurnošću znati je li mlijeko kojeg pijemo genetski modificirano ili ne.