Umesto lekova koji često ne deluju, bol možete pobediti slatkišima, lavandom, muzikom…Kako na galvobolju deluju vikanje, smeh, novac


Kada vas muči glavobolja, tablete nisu najbolje rešenje jer lekovi ponekad mogu čak i da pojačaju bol, pokazala su istraživanja italijanskih naučnika.

SLATKIŠI – Neka istraživanja pokazala su da su slatkiši veoma delotvorni kod ublažavanja bolova. Kako deluju kao morfijum blokirajući izvor bola, pomažu i u lečenju glavobolje.

PISANJE – Bol često izaziva bes koji samo pogoršava situaciju. Ako uzmete olovku i papir i svoje emocije prenesete na papir, to će stimulisati vaš nervni sistem i poboljšati krvotok.

NOVAC – Ako ste zabrinuti zbog finansija, pre nego što novac rasporedite za plaćanje računa, stavite ga na gomilu i uzmite u ruke. Držanjem veće količine novca u rukama stvorićete osećaj kontrole nad svojim životom, što ublažava bol.

SMEH – Kada vas boli glava izbegavajte teške teme. Radije pogledajte humorističku seriju ili film. Smeh popravlja raspoloženje i podstiče lučenje hormona zaslužnih za dobar osećaj i sreću koji istovremeno blokiraju bol.

VIKANJE – Ako otvoreno pokažete bol, lakše ćete ga i podneti, jer vikanje i psovanje podižu prag tolerancije na bol.

LAVANDA – Miris lavande deluje umirujuće i ublažava bolove, zato što pojačava delovanje alfa talasa koji ublažavaju bol.

MUZIKA – Osim što popravlja raspoloženje i pomaže nam da se osećamo bolje, muzika ublažava bol, naročito kod hroničnih bolesnika.