Kako eliminisati bol uz pomoć masaže stopala

0
1140

Kod masaže stopala, oslobađa se napetost, nestaje bol i ukočenost. Raditi masažu stopala možete sami sebi, a pojednako je efikasno ako vam je radi i neko drugi.

Rezultat masaže osjetit ćete već poslije prvog puta. Sem toga, masaža stopala je ne samo izuzetno prijatna procedura, već i nevjerovatno korisna za vaše zdravlje. Odvojite za sebe nekoliko minuta i osjećat ćete se zdravijim.

Na našim stopalima nalaze se refleksne zone mnogih unutrašnjih organa i pritiskom na njih možemo znatno da unapredimo naše zdravlje. Mi ćemo vam pokazati najvažnije tačke i kako da ih masirate.

Glavne zone na stopalu

I lijevo i desno stopalo podijeljeni su na 5 zona, koje formiraju 4 linije. Svaka zona na stopalu odgovara određenim oblastima na tijelu i organima koji se nalaze u njima.

– Preporučljivo je da masirate cijelo stopalo, a ne samo određene tačke. Prvo, protegnite i zagrijte stopalo: hodajte bosi po sobi, podignite se nekoliko puta na prste i napravite toplu kupku za stopala.
– Trljajte cijelo stopalo blagim pokretima, a onda pritiskajte svaku aktivnu tačku (3 do 7 sekundi), počevši od prstiju ka peti.
– Moguće je da će pojedine tačke biti posebno osjetljive. Zo znači da organi odgovorni za njih nisu dobro, pa njih izmasirajte naročito temeljno.
– Refleksne tačke bolnih organa masirajte tako što ćete ih pritiskati palcem, sa pauzama. Proces ne bi trebalo da traje duže od minuta. Ako sve uradite kako treba, bol će nestati.

Prva zona

Lokacija i svrha aktivnih tačaka identične su na oba stopala. Refleksije parnih organa (kao što su oči, na primjer), postavljene su na odgovarajućem lijevom ili desnom stopalu.

Nastavak na sljedećoj stranici…

IZVORuspesnazena.com