Kako preživjeti toplinski val?

0
58

Doktori upozoravaju kako direktno izlaganje suncu može za posljedicu imati sunčanicu, kao i vrtoglavicu, glavobolju i povraćanje. Toplotni udar je ponešto teže stanje koje nastaje zbog prestanka znojenja, koje je od posebne dragocjenosti u ovakvim uvjetima jer omogućuje rashlađivanje tijela. Padanje u nesvijest može popratiti toplotni udar, što bi sa sobom moglo povući i neke fizičke ozljede.

toplotni-valDok vladaju ove tropske vrućine, ljudi moraju pripaziti na oblačenje, prehranu i dehidraciju kako ne bi bili još jedan u nizu pacijenata Hitne pomoći.

Doktori upozoravaju kako direktno izlaganje suncu može za posljedicu imati sunčanicu, kao i vrtoglavicu, glavobolju i povraćanje. Toplotni udar je ponešto teže stanje koje nastaje zbog prestanka znojenja, koje je od posebne dragocjenosti u ovakvim uvjetima jer omogućuje rashlađivanje tijela. Padanje u nesvijest može popratiti toplotni udar, što bi sa sobom moglo povući i neke fizičke ozlijede.

Neke od savjeta nije na odmet više puta ponoviti:

1. Na otvoreno izlazite jedino kada Sunce nije jako (prije 11 sati ujutro i poslijepodne iza 17 sati)

2. Oblačite se primjerno uvjetima (pamučna odjeća i prozirni materijali)

3. Nosite pokrivalo za glavu (šešir ili kapa i više su nego dobrodošli)

4. Nosite sunčane naočale

5. Pijte puno vode, pazite da ne dehidrirate

6. Ne jedite masnu ni jako začinjenu hranu

7. Konzumirajte što više voća i povrća

8. Izbjegavajte fizičke napore koliko god je to moguće

Mnogi su potražili spas na gradskim kupalištima, bazenima, u rijekama ili jezerima. Ipak, i dalje treba imati na umu kako se ne treba izlagati suncu u popodnevnim satima.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: Dnevno