Lijepa vijest: Jagode i maline smanjuju rizik od infarkta

0
58

Vijest koja će sigurno obradovati ljubitelje jagoda i malina je da, prema najnovijem istraživanju naučnika, konzumiranje ovih voćki smanjuje rizik od infarkta.

Istraživanje je provedeno na 93.000 žena, praćenih tokom 18 godina. Rizik od dobijanja infarkta bio je 34 posto manji kod onih koji su jeli ove voćke tri puta sedmično, u odnosu na one koji ih nisu jeli uopšte. Porcije koje su uzimali nisu bile veće od polovine šolje.

S obzirom na to da su ljubitelji voća generalno zdraviji, istraživanje je moralo da uključi brojne faktore, poput indeksa tjelesne masnoće, fizičke aktivnosti, gojaznosti, upotrebu kofeina i alkohola, kao i genetske predispozicije za ovu bolest. Čak i kada su među parametre dodali dijabetes i hipertenziju, procenat se nije mijenjao – ostao je na 34 odsto.

Skriveni heroj iz ovog voća je antocijanin, flavonoid. On se može pronaći i u plavom patlidžanu.

Prethodna istraživanja pokazala su da antocijanin pruža prirodnu zaštitu srcu, uključujući i protiv upalne efekte.

Prema istraživanju, studija nije pokazala da isti efekat nastaje upotrebom flavonoida kao vještački dobijenog dodatka.

Loading...

Komentari na članak: