Marelice čine čuda za organizam jer obiluju vlaknima, mineralima i snažnim antioksidansima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala i sprječavaju krvožilna oboljenja.

Pune su vitamina A, C i B, karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji čuvaju vid, sprječavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.

Marelice reguliraju krvni tlak, a zbog visokog postotka vlakana blagotvorno djeluju na probavu.

Osim toga, marelice potiču obrambeni mehanizam, te štite od infekcije. Zbog prisustva kalcija, fosfora, mangana, bakra i željeza održavaju zdravlje kostiju i jačaju ih. Zato bi ih žene trebale češće konzumirati u menopauzi jer mogu spriječiti osteoporozu.

Zahvaljujući vitaminu A koje marelice sadrže, smatraju se i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože i zuba.

Ako se jedu prije obroka, marelica dobro utječe na probavu, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama.

Dokazano je da smanjuju rizik od rizik od raka, te produžuju životni vijek.

Od davnina je poznato da su stanovnici doline Hunza doživjeli duboku starost jer su grickali orahe i suhe marelice.

S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezija od ostalog voća, poboljšavaju funkcije mozga.

Također, lutein koji se nalazi u marelicama štiti mrežnicu. Odličan su saveznik i vitke linije jer ne debljaju, te se toplo preporučuju osobama koje žele izgubiti kilograme.

Marelice sprječavaju srčane bolesti, obnavljaju oštećena tkiva i snižavaju razinu lošeg kolesterola.

Trebate li još razloga zbog kojih biste mogli navaliti na njih?