sinusiUpoznati ste s prednostima sezamovog ulja? Hladno prešano ulje sezama koje se dobiva iz sirovih sjemenki cijenjeno je zbog dugog roka trajanja i visoke temperaturne tolerancije. No to je tek početak priče o sezamu.

Ulje sezama nije samo ukusna namirnica. Ono se koristi kao protuupalno sredstvo, antiseptik i analgetik za kožne bolesti, bolesti desni i raznih drugih bolesti. Moderna znanost pokazala je da je sezamovo ulje snažan antioksidans (tvar koja smanjuje prisutnost štetnih kemikalija u tijelu), da je bogato polinezasićenim mastima, odličan izvor vitamina E i minerala. Polinezasićene masti su važne za rast i razvoj stanica, a posebno su blagotvorne za srce.

Polinezasićene masti su važne u prevenciji bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, visok krvni tlak, artritis i autoimune bolesti. Sezamovo ulje je bilo predmet više kliničkih studija kao potencijalni tretman za rak, menopauzu, bolesti desni, visok krvni tlak i srčane bolesti.

Utjecaj na krvni tlak

Studije su pokazale kliničku vrijednost ovog ulja. Utjecaj sezamovog ulja na pacijente s visokim krvnim tlakom ispitan je još 2006., a rezultati su objavljeni u časopisu Yale Journal of Biology and Medicine. Nakon što su pacijenti 45 dana redovito konzumirali ulje sezama, a izbacili iz prehrane sva ostala ulja, imali su značajno smanjenje tjelesne težine te niži krvni tlak.

Konzumiranje velike količine sezamovog ulja nije preporučljivo i sasvim sigurno neće imati dodatnu korist za zdravlje.

Smiruje sinuse

Kap do dvije (najviše tri) koje ćete kapati u čiste nosnice pomoći će pri smanjivanju nelagode i uništavanju bakterija.