Ljudsko je tijelo savršeni ‘stroj’ pa ne čudi stoga što se u njemu događaju veličanstveni procesi dok vježbate

vježbanje-procesiSvima je poznato da je vježbanje iznimno dobro za zdravlje tijela, no znate li što se sve događa u tijelu za vrijeme vježbanja? Očekivano – mnogo toga! Donosimo vam pregled zbivanja u nekima od najvažnijih organa, ali veliki procesi događaju se u svakom organu tijela za vrijeme tjelovježbe.

Mišići
Mnogo toga se događa u mišićima za vrijeme tjelovježbe. Najprije tijelo ‘poziva’ glukozu, šećer koji je tijelo pohranilo daleko od hrane koju jedemo i to u obliku glikogena, a koja je potrebna za kontrakciju mišića i kretanje. Također koristi i adenozin trifosfat ili ATP, ali tijelo ima male zalihe glukoze i ATP-a. Nakon što brzo iskoristi postojeće zalihe, tijelo zahtijeva dodatni kisik kako bi se stvorile nove količine ATP-a. Potom se sve više krvi pumpa u mišiće koji rade i to kako bi se ‘dopremile’ dodatne količine kisika. Bez dovoljno kisika doći će do formiranja mliječne kiseline, a to onda neće dati nikakav učinak. U mišićima će se potom formirati sićušne ‘suze’ koje pomažu u rastu i jačanju mišića.

Pluća
Tijelo čovjeka treba do 15 puta više kisika za vrijeme tjelovježbe. To je razlog zašto tako teško i brzo dišete dok vježbate. Vaši udisaji će se povećavati sve dok mišići koji okružuju pluća neće više moći ubrzavati svoje kretanje. Najveći kapacitet pluća za korištenje kisika naziva se maksimalni aerobni kapacitet. Što je taj kapacitet veći, osoba je u boljoj formi.

Srce
Kad vježbate, broj otkucaja srca se povećava, a to podrazumijeva i veću količinu kisika koji cirkulira tijelom i to zahvaljujući krvi. Što više vježbate, srce postaje sve učinkovitije u tom procesu pa onda možete vježbati intenzivnije i dulje. Usto, vježbanje potiče rast novih krvnih stanica, a to pak uzrokuje smanjenje krvnog tlaka.

Trbuh i crijeva
Budući da tijelo tijekom tjelovježbe pumpa više krvi u mišiće, neki drugi organi padaju u drugi plan zbog svog silnog posla koje tijelo treba obaviti. To su u prvome redu trbuh i crijeva. Kao rezultat znaju se javiti problemi s trbuhom. Nije ništa strašno, ali može biti neugodno.

Koža
I dok vi vježbate, tijelo poput motora proizvodi vrućinu što znači da se mora i rashladiti. Krvne žile u koži se šire, povećava se protok krvi u koži, a vrućina se tada počinje ‘rasipati’ kroz kožu u zrak. Tako se zapravo događa znojenje.