mrkvaGlavni preduvjet za zdravlje jeste optimalno funkcioniranje imunološkog sistema i zato posebnu pažnju treba posvetiti jačanju obrambenih snaga organizma.

Nutricionisti preporučuju svježe cijeđene sokove od voća i povrća u kojima glavno mjesto zauzima mrkva.

Naime, rezultati brojnih studija pokazali su da je ovaj narančasti korijen, zahvaljujući obilju beta karotena, jedan od najboljih čuvara imunološkog sistema.

Ovaj dragocjeni sastojak snažan je antioksidant, a mrkva osim toga, obiluje vitaminima D, E i B grupe, kalijem, kalcijem, jodom, cinkom, kobaltom, pektinima i eteričnim uljima.

Za jačanje imuniteta svakodnevno treba konzumirati i pčelinje proizvode – med, polenov prah i matičnu mliječ jer su prava riznica enzima i drugih nutritivnih elemenata.

Spomenuti proizvodi su bogati vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet, uništavaju virus gripe, ubrzavaju razmjenu materija, povećavaju energiju i izdržljivost, kao i otpornost na stres i bolesti.

Kada je riječ o jačanju imuniteta, najbolji efekt se postiže ukoliko se konzumira mješavina na bazi meda, bijelog luka, bokvice, iglica bora i cimeta.