srecaStruktura, organizacija i dosljednost dobrodošle su osobine na radnom mjestu, ako ste u školi ili odgajate djecu. No u kojem trenutku postajemo prekruti, slijedimo ubitačnu rutinu i gasimo radost života?

Klinička psihologinja Andrea Umbach kaže da krutost zna ići ruku pod ruku s depresijom i tjeskobom. Naime, ljudi koji vole kontrolu i nisu fleksibilni često bivaju frustrirani jer ostatak svijeta ne živi po njihovim pravilima i očekivanjima. Ono što takvim osobama treba je veća prilagodljivost. Riječ je o tome da gledaju na iste događaja iz drugačije perspektive, toleriraju nejasnoće, riskiraju i uče iz svojih pogrešaka. Ovakva fleksibilnost dovodi do otvorenosti uma, nudi vam više mogućnosti, a smanjuje depresiju i tjeskobu.

To ne znači da ćete odbaciti sve organizirano u svom životu. Riječ je o pronalaženju ravnoteže.

Deset načina da povećate svoju sposobnost prilagodljivosti i povećate zadovoljstvo životom:

1. Uočite kad ste prekruti
Par dana aktivno bilježite vlastite aktivnosti i unutarnja pravila ponašanja. Pitajte svoje prijatelje i članove obitelji da vas upozore kad se ponašate isuviše kruto. Ne trebate se osjećati loše već naučiti kad se trebate više opustiti.

2. Iskušajte sasvim nove stvari
Nova hrana, sport, tip filma, parfem, bilo što novo! Naučite svoj mozak da radi stvari na drugačiji način.

3. Češće recite ‘da’
Ne govorite ‘ne’ iz navike. Pomislite na pet razloga zbog kojih biste mogli prihvatiti nešto. Imajte na umu širu sliku. Primjerice, možda vam se večeras ne ide van s prijateljima, ali vi želite učvrstiti svoja prijateljstva, zar ne?

4. Podsjetite se što je važnije
Ne razmišljate uvijek što sve još morate napraviti. Usporite malo i razmislite što osjećate trenutno. Podsjetite se na ono što najviše cijenite. Zar dobri odnosi u obitelji nisu važniji od besprijekorno čiste kuhinje?

5. Poremetite rutinu
Imate neku rutinu iz dobrog razloga ili iz navike? Odvezite se drugim putem na posao, promijenite način vježbanja…Dokažite sami sebi da možete raditi nešto drugačije, i ništa se loše neće dogoditi.

6. Pustite da vas drugi vode
Neka jedan ili dva dana vodstvo u planiranju i odlučivanju preuzme vaš bračni drug ili prijatelj. Ovo je odlična vježba za krute osobe.

7. Kompromis
Aktivno slušajte ljude oko sebe i razmislite da li njihovim idejama dajete šansu? Nađite se s njima na pola puta.

8. Ne spominjite sitne greške, zaboravite ih
Ako vas nerviraju sitnice poput nespretno složenih ručnika ili nepospremljenih kreveta naučite ne spominjati ove nedostatke. Jednostavno prijeđite preko toga. Šutjeti će isprva možda biti teško, ali promislite koliko ćete slobode dobiti.

9. Uočite koliko često izgovarate negacije
Ne mogu, ne smijem, nije dobro… To su izrazi koje bi bilo dobro manje koristiti. Pokušajte s: ‘Možemo pokušati’, ‘Možda bismo mogli’ ili ‘Što ti misliš?’.

10. Vježbajte
Kao što ni mišići nisu odmah fleksibilni, tako nije ni um. Trebate vježbati novi način razmišljanja i ponašanja. S vremenom će postati lakše.