Propolis – prirodni antibiotik

0
78

Mnogim ljudima konzumiranje bilo kakvih drugih pčelinjih proizvoda pored meda čini se potpuno čudnim, ali, kada je zdravlje u pitanju ne trebamo se dvoumiti. Vredne pčele su nam dale propolis kao najbolji prirodni antibiotik. Iskoristite ga.

pcele

Neki doktori su koristili gaze natopljene medom i ekstraktima propolisa kao meleme za teške rane, a već se duže vremena uveliko priča o dobrobitima iz košnica, koja imaju antikancerogena svojstva. Propolis je jedan od najcenjenijih pčelinjih proizvoda, koji još „provodi“ vreme u laboratorijama, jer fascnira naučnike. Sadrži više od 60 prirodnih, hemijskih supstanci, 55% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% peludi, ali i vitamine E i B, željezo, cink, enzime …

Zanimljivo je da bakterije ne stvaraju otpornost na propolis i korišćenje ovog pčelinjeg blaga sa sobom ne nosi nikakve štetne posledice. Propolis se uspešno bori protiv virusa gripe i herpesa, a odlično deluje kod paradentoze i upale grla. Kao što smo i na početku napomenuli, koristi se i kod lečenja infekcija, otvorenih rana, opekotina i slično. Možete ga koristiti redovno, iako niste bolesni, jer propolis jača imunitet.

Za unutrašnju upotrebu čist propolis koristite tako što ćete parče, do jednog grama, sažvakati. Prilikom inhalacije propolisom, mešate propolis i vosak (obično u odnosu 60:40 grama). A ako bolujete od angine žvaćite poslije jela komadiće propolisa veličine graška. Ukoliko budete koristili dnevno 5 grama propolisa na taj način odgnaćete anginu za samo par dana i to bez ikakvih posledica.

Propolis možete pronaći u apotekama, marketima i radnjama zdrave hrane. Pazite da se radi o proizvođaču kom verujete, jer vam treba najveći kvalitet. U opticaju su tinkture, kapi, masti…

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: lifepressmagazin.com