Šaka ovog voća produžuje život

0
64
Foto: thinkstock

Mogu li borovnice produžiti životni vijek? Pojedete li dnevno zdjelicu borovnica, to će vas zaštititi od pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

Zdjela šumskih borovnica na dan može štititi od niza zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolesti srca i dijabetes.

Foto: thinkstock
Foto: thinkstock

Redovita konzumacija navedene količine bobica duže od osam tjedana može poboljšati ili spriječiti metabolički sindrom, kažu znanstvenici. Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju simptoma dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Sve to povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

I dijabetes, i visok krvni tlak, i pretilost mogu oštetiti krvne žile, ali osobito je opasno ako su prisutni istovremeno.

Bobice su bogate polifenolima – antioksidansima koji štite stanice srca i pomažu u snižavanju krvnog tlaka.

Oni mogu pomoći u smanjenju oštećenja stijenke krvnih žila i smanjivanju intolerancije glukoze – viška šećera u krvi koji može dovesti do dijabetesa.

Navedena studija objavljena je u stručnom časopisu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, a testovi su izvođeni na pretilim štakorima koji su dobivali borovnice.

Znanstvenici su otkrili da je ovakva prehrana utjecala na opuštanje krvnih žila, što ima velik utjecaj na cirkulaciju i krvni tlak.

Jedna od autorica studije Dorothy Klimis-Zacas, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Maine, rekla je: ‘Metabolički sindrom je skupina rizičnih faktora u koje spada i pretilost, hipertenzija (visok krvni tlak), upale, povišen kolesterol, intolerancije glukoze, inzulinska rezistencija i endotelne disfunkcije. Mnoge tvari koje se nalaze u hrani mogu spriječiti metabolički sindrom, čime se smanjuje potreba za lijekovima i medicinskom intervencijom.

Dodala je da su prethodna istraživanja već pokazala prednosti polifenolima bogatih šumskih borovnica i njihovo ljekovito djelovanje na srce.

Profesorica Klimis-Zacas je objasnila da konzumacija šumskih borovnica dugoročno može normalizirati upalne procese i poboljšati funkciju endotela.

No, u tom slučaju je najbolje jesti sirove bobice. Prethodna su istraživanja pokazala da je kuhanje i pečenje za petinu smanjilo njihova hranjiva (udio polifenola) i ljekovita svojstva.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: magazin.net.hr